Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najava RAK-a o smanjenju cijena posebno pogađa HT Eronet

Preuzmite sliku

Najava Regulatorne agencije za komunikacije posebno negativno bi se odrazila na poslovanje HT Eroneta kao najmanjeg telekom operatera, rečeno je tokom posjete federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića HT Eronetu.

MInistar je sa članovima Uprave razgovarao o trenutnoj situaciji na području telekomunikacija te poslovanju i razvojnim i ostalim planovima ovog poduzeća.

Kazano je kako je telekomunikacijsko tržište u BiH iznimno konkurentno jer na njemu, uz tri dominantna telekom operatera, djeluje još desetak drugih.

Ovo je tržište u potpunosti liberalizirano i otvoreno, stoga iznenađuje najava Regulatorne agencije za komunikacije o smanjenju cijena usluga što bi se posebno negativno odrazilo na poslovanje HT Eroneta kao najmanjeg operatera. Kako ističu u HT Eronetu, takav primjer ne postoji nigdje u okruženju te su pozvali na preispitivanje odluka RAK-a, saopćeno je iz HT Eroneta.

Ministar Lasić se složio s HT Eronetom da se, u izravnom kontaktu s RAK-om, predoče svi relevantni podaci i pokazatelji, u slučaju da u Agenciji nisu upoznati s nekima od njih, a sve kako bi se došlo do najprihvatljivijeg rješenja koje bi zadovoljilo i potrebe korisnika i održivi razvoj telekom operatera.

Regulatorna agencija za komunikacije danas je održala konsultativni sastanak sa predstavnicima tri dominantna telekom operatora (BH Telecom d.d. Sarajevo, Telekom Srpske a.d. Banja Luka i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar BH), a u vezi sa provođenjem zahtjeva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o smanjenju cijena u mobilnoj telefoniji.

Na osnovu parlamentarnih zaključaka od 12. januara, RAK BiH je pokrenuo proces definisanja kratkoročnih mjera koje imaju za cilj poboljšanje uslova za krajnje korisnike, te jačanje konkurencije na tržištu mobilne telefonije.

Telekom operatori su obavezani da se u roku od četrnaest dana izjasne o predloženom nacrtu mjera.

Prema medijskim informacijama, RAK traži od telekoma smanjenje cijena usluga mobilne telefonije za 17 posto, piše Indikator.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,