Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

MONEYVAL produžio rok BiH za usvajanje potrebnih zakona – izbjegnuta ”crna lista” za sad

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina dobila je produženje roka za pet dana do kada treba usvojiti zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kako ne bi bila automatski prebačena na „crnu listu“ kada su u pitanju finansijske transakcije iz inostranstva u BiH.

Ovo je danas u izjavi za Agenciju FENA potvrdio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, naglašavajući da je u posljednjih 48 sati bilo dramatičnih događaja vezano za stavljanje BiH na, za sada, „sivu listu“ zemalja koje su pod posebnim finansijskim nadzorom.

„Nakon preciznih instrukcija koje sam dao bh. ambasadoru u Strazburu i razgovora koje je imao tokom vikenda i danas s nadležnima, te nakon razgovora koje sam obavio s međunarodnim institucijama uspjeli smo dobiti šansu da u narednih pet dana dođemo do rješenja“, istakao je Lagumdžija.

Pojasnio je da će Komitet eksperata Vijeća Evrope (VE) za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) prolongirati dalju distribuciju deklaracije koju su objavili 1. juna zbog neusvajanja ovih zakona u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na vrijeme.

Dodaje da Deklaracija MONEYVAL-a u narednih pet dana neće biti proslijeđena Radnoj grupi za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force), jer je iz BiH dato uvjeravanje da će 6. juna na zakazanoj sjednici Doma naroda PSBiH, ovi zakoni biti usvojeni.

Stoga do tada ova deklaracija MONEYVAL-a neće biti objavljena na web stranici FATF-a, a što bi značilo da bi globalna mreža i sve regionalne mreže povezane s FATF-om počele davati nalog da se primjenjuju restriktivne mjere.

„To znači da imamo još pet dana da usvojimo ove zakone i izbjegnemo da iz ove ‘sive zone’ pređemo direktno na ‘crnu listu’ zajedno s Iranom i Sjevernom Korejom“, izjavio je Lagumdžija.

Pozvao je rukovodstvo i delegate u Domu naroda PS-a BiH da usvoje ove zakone i da omoguće da finansijske transakcije iz inostranstva prema BiH ne prolaze dodatne kontrole tim više što bi uskoro trebala biti održana donatorska konferencija za obnovu od katastrofalnih poplava na uništenim područjima u BiH od koje se očekuje priliv finansijskih sredstava, a ovim bi finansijski priliv bio usporen i zakomplikovan.

Podvukao je da predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti s predstavnicima Evropske komisije i Svjetske banke, te UN Agencija, prema ustaljenoj metodologiji koja se koristi u ovim slučajevima, vrše popis šteta, a očekuje se da će taj posao biti završen do polovine juna na osnovu čega će biti i organizovana donatorska konferencija.

Ipak, i pored toga što bi Dom naroda trebao usvojiti ove zakone 6. juna, Lagumdžija tvrdi da će sve ovo imati negativne posljedice jer je BiH ponovo stavljena u negativan kontekst, ali „imamo šansu da zaustavimo pad u provaliju“.

Zahvalio je  na susretljivosti izvršenog sekretara MONEYVAL-a Johnu Ringguthu, te direktoru Direktorata za informaciono društvo i aktivnosti u borbi protiv kriminala Vijeća Evrope,  te bh. diplomatiji koji su uspjeli da u posljednjih 48 sati obave, u različitim dijelovima svijeta, veliki posao.

Deklaracija, javno saopštenje o neusklađenosti Bosne i Hercegovine usvojena je na plenarnom zasjedanju od 29. marta do 4. aprila, a objavljivanje te deklaracije prolongirano je do 31. maja.

U tom vremenu je BiH bila obavezna da usvoji zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Pošto se to nije desilo, MONEYVAL je automatski objavio ovu deklaraciju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: