Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mercator prodaje nekretnine i skuplja novac za prodor u BiH

Preuzmite sliku

Mercator će pokušati iskoristiti povoljnu situaciju na tržištu i prodati određene nekretnine kako bi prikupio dio nužno potrebnog novca za poslovanje.

“Dio novca iskoristit ćemo za smanjenje zaduženosti, dio bismo uložili u razvoj poslovanja”, najavljuje predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić, piše ljubljansko Delo, prenosi BiznisInfo.

Dodao je da će se pokušati prodati nekretnine na manje atraktivnim lokacijama.

Kompanija je fokusirana na rezanje troškova i optimizaciju logistike u trrenutku kad se priprema za povratak na tržište Bosne i Hercegovine.

Čizmić je uvjeren kako bi Mercator sa stabilnim vlasnikom imao sjajnu perspektivu.

Mercator je ostvario u prvoj polovini godine prihod od 1,15 milijardi eura i čistu dobit od 10,36 miliona eura, objavila je u četvrtak uprava slovenske kompanije u vlasništvu koncerna Agrokor.

Prihodi grupe od prodaje bili su u prvom polugodištu za 7,9 posto manji nego u prvih šest mjeseci lani, dok je čista dobit znatno povećana u odnosu na 3,9 miliona eura, zabilježenih u prvoj polovini prošle godine.

Ostvarena EBITDA grupe Mercator u prvoj polovici godine iznosila je 58,3 miliona eura, što je za 2,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit iz poslovanja porasla za 20,7 posto, na 21,7 miliona eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje