Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mala i srednja preduzeća i obrtnici u TK dobijaju podršku od 185.000 KM

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) na današnjoj sjednici je donijela više dokumenata kojim se preciziraju oblici, iznosi, te kriteriji i postupci raspodjele sredstava predviđenih za podršku privredi. Utvrđeni su program, uslovi, kriteriji i postupak za raspodjelu 185.000 KM, koliko je u budžetu TK za 2018. godinu predviđeno na poziciji „Podrška razvoju Kantona“.

Od ovog iznosa za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima planirano je 90.000 KM, za subvencije javnim preduzećima 65.000 KM, tekuće transferi neprofitnim organizacijama 10.000 KM, dok je za ugovorene i druge posebne usluge predviđeno 20.000 KM.

Kako bi se u što skorije vrijeme krenulo i sa implementacijom ovih sredstava Vlada TK je dala i saglasnost na uslove, kriterije i postupak za dodjelu nepovratnih sredstava za subvencije malim i srednjim preduzećima i obrtnicima za nabavku opreme i alata.

Za realizaciju ovih programa planirano je po 20.000 KM, a sredstva će se dodjeljivati u traženom iznosu, a maksimalan iznos je do 3.000 KM, odnosno do 1.500 KM za obrtnike.

Kao oblik pomoći, a imajući u vidu iskazani interes poslodavaca, Vlada TK je danas dala i saglasnost na uslove, kriterije i postupak za dodjelu nepovratnih sredstava za subvencije poslovnim subjektima za dokvalifikaciju/prekvalifikaciju nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače, a u cilju njihovog zapošljavanja.

Nepovratna sredstva, koja su za ovaj program predviđena u ukupnom iznosu od 50.000 KM namijenjena su isključivo za sufinansiranje dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificiranog zavarivča, uz obavezu poslovnog subjekta koji ostvari pravo na dodjelu sredstava po ovom programu da osobu čija se dokvalifikacija/prekvalifikacija sufinansira, zadrži u radnom odnosu u trajanju od najmanje šest mjeseci.

Imajući u vidu neophodnost certificiranja privrednih subjekata, a u cilju njihove konkurentnosti na tržištu, Kantonalna vlada je danas dala saglasnost na uslove, kriterije i postupak za dodjelu nepovratnih sredstava za sufinansiranje (refundaciju) troškova za uvođenje ISO/IEC standarda, osiguranje CE znaka i obnavljanje standarda javnim preduzećima sa sjedištem na prostoru TK.

Za ovaj program planirano je ukupno 65.000 KM, a sredstva će se dodjeljivati u iznosu od 80 posto priznatih troškova utrošenih za ove namjene, a u maksimalnom iznosu do 10.000 KM po jednom korisniku.

Kada su u pitanju transferi neprofitnim organizacijama, po 5.000 KM je namijenjeno za podršku obrtničkim komorama i za sufinansiranje programa/projekata edukacije za pokretanje biznisa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje