Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Krompir iz Ljubuškog uskoro na tržištu EU i Rusije

Preuzmite sliku

Direktor Poljoprivredne zadruge ˝Plodovi zemlje˝ Dubravko Vukojević rekao je da su osigurani svi uslovi i dozvole za izvoz mladog krumpira iz Ljubuškog u zemlje Evropske unije te da su za njihov krompir zainteresirani i kupci iz Rusije.

-Šanse za izvoz krompira u zemlje EU-a su jako dobre, a već slijedeće sedmice ljubuški mladi krompir trebao bi se početi izvoziti u Rusiju, izjavio je Vukojević za Fenu uoči održavanja manifestacije ´Dani mladog krumpira – Ljubuški rani´, koja će se održati 17. maja.

– Na ljubuškim plantažama proizvode se sedam do osam hiljada tona mladog krompira, ovisno o godini – potvrdio je Vukojević, naglasivši kako se u Hrvatsku, koja je trenutno najveći uvoznik mladog ljubuškog krompira, godišnje izveze oko tri hiljade tona.

Uz mnogobrojne projekte, ljubuški poljoprivrednici planiraju izgraditi i sabirno-distributivni centar na Bijači, što bi značilo bržu i bolju prodaju proizvedenog povrća, odnosno prodaju bez prekupaca.

-Mladi krompir iz Ljubuškog razlikovat će se na tržištu od mase uvoznog krumpira, osim po kvaliteti, i po unikatnoj kartonskoj ambalaži, rekao je Vukojević, istaknuvši kako su uz oko 10.000 komada kartonske ambalaže, osigurali i biorazgradive vrećice s logom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,