Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kredit od 86 miliona eura za Koridor 5C i modernizaciju Luke Brčko

Preuzmite sliku

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Sue Barrett potpisali su ugovor o zajmu za izgradnju dodatnih dionica autoceste na Koridoru 5C u vrijednosti 76 miliona eura.

Sredstva su namijenjena izgradnji autoceste po međunarodnim standardima dužine 5,8 kilometara na dionici između Donje Gračanice i Klopča u blizini Zenice i autoceste po međunarodnim standardima dužine 10,4 km na dionici između Svilaja i Odžaka na sjeveru zemlje.

Za izgradnju dionice Svilaj – Odžak biće na raspolaganju 40 miliona eura, dok će 36 miliona eura biti utrošeno za radove na dionici Donja Gračanica -Klopče, javlja Anadolija.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio se EBRD-u u BiH što su, kako je kazao, prepoznali značaj ovog projekta i doprinijeli da bude odobren kredit po povoljnim uslovima.

“Važno je istaknuti da se na ovaj način implementira Okvir strategija prometa za razdoblje 2016.-2030. godina koju je usvojilo Vijeće ministara BiH. Za nas je izgradnja Koridora 5C strateški prioritet i uložićemo sve napore da te projekte implementiramo u zacrtanim rokovima”, rekao je Bevanda.

Bevanda i Barrett su također potpisali ugovor o finansiranju modernizacije Luke Brčko u vrijednosti 10 miliona eura koja je, ocijenio je Bevanda veliki, ali neiskorišten potencijal. Luka Brčko je jedina riječna luka u BiH i tranzitni punkt za promet robe prema i od postrojenja teške industrije u BiH.

“Nadam se da će nakon realiziranja ovog projekta Luka Brčko dobiti mjesto koje zaslužuje jer će biti riješen krucijalni problem željezničkog pristupa koji je sada na niskoj razini i smješten je u centru grada. Položaj Luke Brčko omogućiće nam da unaprijedimo regionalnu saradnju i iskoristimo vezu preko rijeke Save s Dunavom, glavnim vodotokom jugoistočne Evrope“, izjavio je Bevanda.

Direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Sue Barrett istakla je da danas potpisana dva projekta povećavaju iznos sredstava koje je EBRD pružila u sektoru transporta u BiH na oko milijardu eura.

“Sada je ukupna vrijednost transportnih projekata koje je EBRD u BiH podržao povećana na oko tri milijarde eura i smatramo da će značajno uticati na situaciju u zemlji“, rekla je Berrett.

Istakla je da je izgradnja dodatnih dionica autoceste na Koridoru 5C najveći infrastrukturni projekt na kojem se trenutno radi u zemlji i predstavlja važan međunarodni transportni koridor koji će BiH povezati sa tržištima u EU.

“Ubrzanje dinamike ovih investicija predstavlja klljučni prioritet i za transportnu strategiju ove zemlje i za EBRD i zbog toga smo izuzetno sretni što imamo priliku finansirati ovaj projekat”, rekla je Barrett i dodala da se očekuje kako će implementacija početi naredne godine.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je početkom decembra prijedlog ugovora o zajmu za realizaciju projekt Koridora 5C 2 – nastavak, između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, vrijedan 76 miliona eura.

Rok otplate za oba kredita je 15 godina s grejs periodom tri godine. Kredit je alociran na Federaciju BiH, korisnik je JP “Autoceste Federacije BiH”, a planirano je da projekti budu okončani do kraja 2019. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,