Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kovačević: Danas imati firmu sa više od 1.000 zaposlenih je nezamislivo

Preuzmite sliku

Bivši direktor Javnog preduzeća Protivgradna preventiva Republike Srpske Joviša Kovačević, koji je dobio “Zlatnu plaketu” za najboljeg poslodavca-direktora u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije za prošlu godinu, ocijenio je da je privreda RS “tu gdje jeste” zbog loše privatizacije.

Kovačević je za Srnu naveo da su mnogi mešetari u tom procesu pokupovali preduzeća – ne da bi radila, već da ih rasprodaju, iskoriste zemljište i slično.

“Svaka zemlja u tranziciji je, poput naše, prošla teškoće, ali ne mora sve da se sruši. Treba nešto i sačuvati”, poručio je Kovačević, kome su “Zlatnu plaketu” nedavno uručili predstavnici Republičkog odbora Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS.

On je rekao da je karijeru na rukovodećim pozicijama počeo 1977. godine, kada je sa 28 godina postao direktor “Žitoprerade” Odžak, koja je tada imala više od 100 zaposlenih.

Kasnije je bio direktor banke, predsjednik opštine Odžak, kao i direktor preduzeća u sklopu “Famosa” sa 1.170 radnika.

“Danas imati firmu sa više od 1.000 zaposlenih je nezamislivo. Imamo samo nekoliko takvih kolektiva”, rekao je Kovačević.

Govoreći o sve izraženijim problemima na liniji radnici-poslodavci, Kovačević je ocijenio “da jedan čovjek, bio rukovodilac ili ne, ne može uraditi puno, ali mnogo može pokvariti”.

On kaže da je u rukovođenju nastojao da napravi tim ljudi od “prvog” do “posljednjeg” radnika.

Kovačević za to navodi primjer iz svog nekadašnjeg preduzeća Protivgradna preventiva Republike Srpske, kojem je, svojevremeno, bio blokiran račun, zbog tužbe za koju je bilo odgovorno ranije rukovodstvo.

“Javio se problem isplate plata radnicima za jedan mjesec i ja sam naložio da se to isplati, a da me ne pitaju odakle sam uzeo pare i da li sam ih lično posudio. Svi radnici su potpisali da će novac vratiti kad redovna plata bude isplaćena. Tako je i bilo, to radnici, kako sami kažu, ni danas ne mogu zaboraviti, jer nisu vjerovali da ima takvih direktora”, ispričao je Kovačević.

On je dodao da poslodavac koji od radnika traži ono što zaposleni i po pravilniku treba da pruži, mora ostvariti i njegova prava.

Kovačević, koji je bio narodni poslanik sedmog saziva u Narodnoj skupštini Republike Srpske 2006-2010. godine, navodi da gledajući današnje sjednice parlamenta stiče utisak da se u ovu instituciju “uvuklo” dosta privatnih i ličnih obračuna, te politikantstva.

“Razumijem da se pozicija brani, a opozicija napada, međutim, sa obje strane ima dosta neargumentovanih stvari koje zbunjuju ljude koji gledaju sjednice. Ima i neslaganja u partijama, a da se ne govori o razmimoilaženjima u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH”, kaže Kovačević.

On dodaje da je opozicija u sazivu kada je on bio poslanik “bila žestoka”, ali da je sve funkcionisalo 10 puta bolje nego sada, odnosno da je postojao “normalan parlamentarni rad”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje