Ponedjeljak, 18. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Konzum u ovoj godini posluje sa gubitkom od preko 11 miliona KM

Hrvatska kompanija “Konzum” u prvih pet mjeseci ove godine poslovala je sa gubitkom od 62 miliona kuna (8,4 miliona eura), podaci su iz izvještaja vanredne uprave koncerna “Agrokor”, na čijem je čelu povjerenik Vlade Hrvatske Ante Ramljak.

U istom periodu “Konzum BiH” poslovao je sa gubitkom od 44 miliona kuna (5,9 miliona eura), “Tisak” sa 33 miliona kuna (4,4 miliona eura), “Velpro Centar” sa 50 miliona kuna (6,7 miliona eura), a “Velpro BiH” sa 11 miliona kuna (1,4 miliona eura).

U izvještaju, koje je objavljen na stranicama hrvatskog Ministarstva privrede, preduzetništva i trgovine navodi se da je “Konzum” u prvih pet mjeseci ove godine ostvario prihod od 3,43 milijarde kuna (oko 463 miliona eura), “Konzum BiH” 943 miliona kuna (127,2 miliona eura), te “Tisak” 805 miliona kuna (108,6 miliona eura), prenijeli su hrvatski mediji.

Hrvatski koncern “Agrokor” objavio je početkom maja da nivo zaduženosti na dan 31. mart, bez “Merkatora” i sa njim povezanim društvima, iznosi 40,4 milijarde kuna (5,44 milijarde eura).

Dug “Agrokora” prema dobavljačima u BiH iznosi 112 miliona KM, a ne zna se kada bi na tržište BiH kao “spasilac” mogao ponovo doći “Merkator”.

Vlada Hrvatske imenovala je početkom aprila Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika za “Agrokor”, u skladu sa odredbama Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,