Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

“Konjuh” Živinice u stečaju ali nastavlja proizvodnju (VIDEO)

Preuzmite sliku

Fabrika namještaja “Konjuh” Živinice, poput “Dite” iako u stečaju, nastavlja proizvodnju.

Od oktobra prošle godine su u stečaju, a 27 preostalih radnika pravi namještaj koji puni učionice, kancelarije i domove u BiH i inostranstvu. Mašine su očuvane, a narudžbe dolaze i van BiH.
Jedini problem, kako navode, predstavljaju odredbe Ustavnog suda na Zakon o stečaju u FBiH. Iz ”Konjuha” očekuju i brzi sastanak s potencijalnim strateškim partnerom iz Njemačke.

Stečajni upravnik Fabrike namješaja ”Konjuh” Živinice Hajrudin Kunalić kaže da pokušavaju s pojedinačnim narudžbama, te da rade za nekoliko školskih ustanova.

“Radimo i 350 stolica za Inženjering iz Zagreba, javljaju se firme iz Srbije”, rekao je Kunalić dodajući da sve potencijalne kupce muči sigurnost rada i mogućnost isporuke.

Očekuje se brzi sastanak s potencijalnim strateškim partnerom. “Razgovore nastavljamo s predstavnikom iz Njemačke. Nastali su problemi oko viza za njegove poslovne partnere, ali bi se trebali sastati početkom idućeg mjeseca”, naveo je Kunalić.

Dodatan problem, ističe Kunalić, je presuda Ustavnog suda na Zakon o stečaju, a čime je po njemu, najveći dio odgovornosti stavljen u ruke stečajnog upravnika. Sudovi u Zenici i Sarajevu su nove odluke već uručili stečajnim upravnicima, dok u Tuzli to još nije slučaj.

Kunalić navodi da ”Konjuh” ima potencijala, mašine i tehnologiju koja prati savremene trendove, a veliki je i broj potencijalnih saradnika koji bi namještaj kupovali iz ove fabrike. Očekuje se da u narednim danima, a nakon sastanka sa strateškim partnerom, bude poznato više detalja o sudbini ovog preduzeća. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,