Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koncern Ivice Todorića kupio vrijeme za predah: Agrokor dobio 300 mil. eura kredita

Preuzmite sliku

Najveći hrvatski koncern Agrokor je u posljednje dvije sedmice s ruskom Sberbankom dogovorio kredite kojima je kompanija dobila dodatnih 300 miliona eura što bi joj trebalo biti dovoljno za plaćanje dospjelih obaveza prema dobavljačima.

Izvori Večerenjeg lista tvrde da bi Agrokor do kraja sedmce tim novcem trebao zatvoriti i sve dugove prema državi (Hrvatskoj). Spekulisalo se da su oni narasli na šest milijardi kuna, ali hrvatski ministar finansija Zdravko Marić to je u četvrtak opovrgnuo.

Koncern Ivice Todorića tako je kupio vrijeme za predah i suzio prostor za glasine da ga u idućih nekoliko sedmica čeka crna budućnost.

Izvori bliski kompaniji kažu da ne treba paničariti i da će se u idućim danima rasplesti plan restrukturiranja kompanije, u kojem bi došlo i do vlasničkog preslagivanja. PorodicaTodorić ostat će u vlasništvu, ali još se ne zna u kojem omjeru, što znači da je Ivica Todorić spreman odreći se dijela Agrokora kako bi spasio kompaniju.

Todorić je smiro povjerioce i očito dobavljače koji više nemaju instrument za eventualni pritisak prijetnjom blokadama. U Agrokoru je prisutno 1,3 milijarde eura ruskog državnog kapitala kroz kredite Sberbanke i VTB-a.

Spekulisalo se o ulasku Sberbanke u vlasništvo nekih od tvrtki iz koncerna, ali u banci su neslužbeno više puta potvrdili da ih Todorićeve tvrtke ne zanimaju. Dapače, misle da bi to bio reputacijski rizik obzirom na političke odnose, piše Večernji list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje