Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koliko je koja kladionica uplatila naknada i poreza u prva četiri mjeseca 2017. godine

Preuzmite sliku

U prva četiri mjeseca 2017. godine 12 priređivača igara na sreću koji posluju na području Federacije BiH po osnovu akontacija poreza na dobit, naknada na uplate, naknada za RNG igre i poreza na dobitke u budžet Federacije BiH te budžete općina uplatili su ukupno 14,5 miliona KM, podaci su Porezn uprave FBiH, saznaje Patria nezvanično.

Najviše od toga iznosa uplatila je PREMIER kladionica, kroz svoje dvije firme, Premier World Sport i Premier Sport, i to ukupno 7,2 miliona KM. Ova firma iz Čitluka, dakle, sama je uplatila 49,92 posto ili  jednako kao i svi ostali priređivači igara u FBiH zajedno.

Kladionice BET LIVE i PETICA PLUS uplatile su oko 2,7 miliona KM ili 18,98 posto, a kladionice SPORT PLUS i ZMAJEVI su uplatile oko 1,2 milijuna KM ili 8,39 posto.

Lutrija BiH je u prva četiri mjeseca ove godine u budžet FBiH i budžete općina uplatili 229,8 hiljada KM, odnosno 1,58 posto.

  • Prema Zakonu o porezu na dobit, Zakonu o pripadnosti javnih prihoda i Zakonu o igrama na sreću, porez na dobit, naknade od 5 posto za uplate i naknade od 300 KM po uplatnom mjestu za priređivanje RNG igara uplaćuju se u budžet Federacije BiH, a prema Zakonu o porezu na dohodak porez na dobitke od igara na sreću uplaćuje se u budžete općina.

    Sukladno tim propisima, u budžet Federacije BiH u prva četiri mjeseca 2017. godine priređivači igara na sreću uplatili su oko 10,5 miliona KM, a u budžete općina u kojima su dobici ostvareni uplatili su oko 4 miliona KM. S tim da treba istaknuti kako u ovaj prikaz nisu uvršteni podaci o uplatama za MIO/PIO, zdravstveno osiguranje, porez na dohodak, kao ni porez na zakup poslovnih prostora.

    Ukoliko se ovi podaci projiciraju na cijelu godinu, može se zaključiti kako će priređivači igara na sreću u budžet FBiH te budžete općina u 2017. godini uplatiti ukupno oko 43,6 miliona KM, od čega će u budžete općina otići oko 12 miliona KM, a u budžet Federacije BiH oko 31,6 miliona KM. Od ta 43,6 miliona KM, oko 42,9 miliona KM ili 98,42 posto uplatit će privatne kladionice, a 688,8 hiljada KM, ili 1,58 posto uplatit će Lutrija BiH. (NAP)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,