Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koje su prednosti i mane virtuelnog novca: Kako funkcioniše svjetski popularna valuta?

Preuzmite sliku

Internet iz dana u dan postaje sve jača institucija za vladanje masom. Najbolji primjer koji pokazuje sve veću moć mreže jest veliki uspon internetske valute koja si je postavila cilj da uskoro postane globalni novac.

Veliki pad povjerenja u euro, ovisni dolar i mnogi drugi problemi iz dana u dan smanjuju vrijednosti papirnatog novca. O ovakvom scenariju prije četiri godine, kada su razvijali svoju ideju, mogli su samo sanjati tvorci internetske valute – bitcoina. U online svijetu postoji od 2009., a u protekla je dva mjeseca, zbog sve većeg rasta nepovjerenja u euro i dolar, doživio pravu eksploziju rasta. Vrijednost i količina bitcoina i broj korisnika u ovoj su godini porasli eksponencijalno.

A što je to uopšte? Bitcoin (skraćeno BTC) jest online P2P (person to person) valuta. Zamišljena je kao decentralizirana valuta bez institucije poput centralne banke koja bi upravljala količinom izdanog novca ili njegovom vrijednosti. Umjesto centralne institucije koja bi nadzirala proces, uzimala proviziju ili ostvarivala dobit, razmjenu valute nadgleda softver koji algoritmima osigurava broj “kovanica” i njihovo trošenje. Bitcoin je zapravo računalna datoteka pohranjena na računaru korisnika. Sastavljena je od kompleksnog algoritma koji osmišljavaju i izrađuju “bitcoin rudari” na svojim superkomjuterima. Na internetu se može koristiti kao prava valuta te mijenjati za usluge i proizvode.

Ideja je nastala u Japanu, a Bitcoin je osmislio Satoshi Nakamoto, povučeni anonimac čiji je rad obavijen velom tajne. Samo se jednom javio porukom da “dolazi iz Japana”. Satoshi znači “mudrost” pa je možda izabrano kao poruka prije nego stvarno ime. Pretpostavlja se da se iza njega krije veća grupa programera. Na berzama bitcoina korisnici kupuju virtualnu valutu pravim novcem. Jednom kupljen bitcoin potom je snimljen na kompjuteru kupca, sve dok ga on ne potroši u virtualnom svijetu za kupnju neke robe ili usluge.

Račun s bitcoinima ne može biti zamrznut, oni ne mogu biti oporezivani niti se pomoću njih može pratiti bilo kakva transakcija.

Prvo i osnovno pravilo investiranja je: nikada ne investirajte više od onoga što si možete priuštiti da izgubite. Drugim riječima, ne investirajte svoju životnu ušteđevinu u programe visokog rizika. Nažalost danas postoji veliki broj sajtova koji su spremni prodavati vam virtuelni novac, koji nikada ne bude isporučen. Stoga, dobro provjerite izvore kada budete odlučili da investirate u virtuelnu valutu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje