Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kina zainteresirana za uvoz vina iz BiH

Preuzmite sliku

Hercegovačka vina uskoro bi se mogla naći na tržištu Kine. Ovo je, između ostalog, danas u Mostaru kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na svečanosti otvaranja Sajma gospodarstva –Mostar 2017.

On je naglasio da ovakve manifestacije promoviraju domaću proizvodnju i jačaju ekonomsku suradnju BiH, što je od iznimnog značaja i za njezin europski put.

U sklopu platforme 16+1 „Jedan pojas – jedan put“, na kojemu sudjeluju predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, su kako je naglasio Šarović izvanredne mogućnosti.

“Suština je u tome da su ovdje uvažni distributeri u NR Kini. Ovdje na ovome regionu proizvodimo kvalitetna vina i da imamo jedan logistički centar blizu zemlje koja ima direktnu vezu sa Pekingom, da imamo direktnog kupca u Kini i da vino sa prostora izvozimo u NR Kinu“, kazao je ministar Šarović.

Šarović je naglasio da tijekom jedne godine Kina kupi vina u vrijednosti od tri milijarde eura, a sudeći prema hercegovačkim vinima koje je kušao zamjenik ministra poljoprivrede NR Kine Qu Dongyu na otvaranju sajma vina koji se održava u sklopu međunarodnog Sajma gospodarstva- Mostar 2017. Kina bi mogla postati i uvoznikom vina iz BiH.

“Mostar je grad vina, Žilavke i Blatine i nadam se da će se ova vina naći na tržištima Kine“, kazao je Šarović.

Zamjenik ministra poljoprivrede NR Kine Qu Dongyu je izrazivši zadovoljstvo pozivom za sudjelovanje na Mostarskom sajmu rekao da uživa u ljepotama Mostar i kušanja kvalitetnih vina.

“Grad Mostar važi za čuvara mosta, a to je i ono što Kina radi putevime svile i želi povezati sve zemlje centralne i istočne Europe“, kazao je Dongyu navodeći kako Kina želi suradnju sa svim zemljama svijeta i uživa kad ljudi jedni drugima pružaju ruku, ali i što se Kina predstavlja na ovoj značajnoj gospodarskoj manifestaciji. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,