Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kalesija bi mogla dobiti novu fabriku: Hiljadu radnika bi proizvodilo kablove za automobilsku industriju

Preuzmite sliku

Potencijalna višemilionska investicija i otvaranje novih radnih mjesta u Kalesiji, bili su povod za današnji sastanak premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića sa načelnikom Općine Kalesija Seadom Džafićem i predstavnicima investitora.

Kako su istaknuli načelnik Džafić i direktor Njemačke kompanije Forschner Zdeneko Zamanek, ova kompanija bi na području Kalesije gradila kompaniju za proizvodnju kablova za automobilsku industriju, a u kojoj bi, za početak, trebalo biti zaposleno oko 1.000 radnika.

Premijer Suljkanović je potencijalne investitore upoznao sa pogodnostima i komparativnim prednostima našeg kantona u odnosu na druga područja, ali i o poticajnim mjerama na koje investitori mogu računati.

Također, on je kazao da će Vlada Tuzlanskog kantona, kao što je to slučaj i sa drugim investitorima, biti na raspolaganju prilikom prikupljanja određenih dozvola, a sve kako bi se olakšao posao investitoru.

„Ono što su komparativne prednosti za ulaganje na području Bosne i Hercegovine su prije svega izuzetno niska i u regionu skoro najniža stopa poreza na dobit od samo 10 posto. Tu je i niska cijena energije za industriju, a i stopa PDV-a od 17 posto je najniža u Evropi. Uz brojne programe podrške u zapošljavanju, te kvalitetnu radnu snagu, Tuzlanski kanton je sigurno jedno od najboljih područja za investiranje“, rekao je premijer Suljkanović.

Svoju pomoć obećao je i ministar privrede Osman Puškar koji je istakao da je Tuzlanski kanton u posljednje dvije godine zabilježio rast stranih investicija, te je investitore upoznao sa programima Vlade TK koji potiču otvaranje novih radnih mjesta.

Ministar finansija Miralem Nuhanović prisutne je upoznao sa načinom raspodjele poreza, posebno kada je riječ o firmi koja ulaže u BiH.

Načelnik Kalesije je premijera i potencijalne investitore upoznao i sa politikom koju provodi Općina kada je u pitanju pomoć privrednim društvima rekavši da je usvojen i Plan poticajnih mjera tako da novi investitori imaju mogućnost da dobiju novčana sredstva koja će im pomoći na samom početku rada.

Direktor Zamanek se zahvalio na prijemu koji je upriličen, rekavši da će vlasnike upoznati sa pogodnostima ulaganja u BiH i da će čim prije donijeti odluku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje