Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ističe rok za dostavljanje popisnih listi cigareta i duhana

Preuzmite sliku

Iz Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH podsjećaju sve porezne obveznike i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana u Bosni i Hercegovini da 7. januara ističe rok za dostavljanje popisnih listi cigareta i duhana za pušenje koji su popisani u zalihama na početku 2018.

Sve osobe koje se bave prometom duhana i cigareta u BiH bile su dužna popisati zalihe na dan 1. januara 2018. godine prije prometovanja, a popisne liste moraju se dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 7. januara.

Osim duhana i cigareta, porezni obveznici bili su dužni popisati i količine akciznih markica za cigarete i duhan za pušenje, koje su preuzete u UIO, a nisu iskorištene za obilježavanje ovih akciznih proizvoda do 31.decembra 2017. godine, te popisne liste dostaviti u UIO također do 7.januara 2018. godine.

Do 17.januara 2018. godine mora se izvršiti uplata razlike akcize na popisane zalihe u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu, koju je usvojio Upravni odbor UIO.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Iz UIO podsjećaju da je Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu definisano da će se od 1.januara 2018. godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, oosebna (fiksna) akciza u iznosu od 1,50 KM za pakiranje od 20 komada, te akciza na rezani duhan u iznosu od 104 KM po kg.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duhan i cigarete u Evropskoj uniji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,