Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inicijative tri pošte: Neće se plaćati carina na pakete s Amazona ili eBaya

Preuzmite sliku

Marin Marić iz Mostara nedavno je na eBayu kupio Quadcopter, odnosno popularni dron koji s besplatnom poštanskom dostavom iz Hong Konga stoji 51 američki dolar, što u protuvrijednosti u BiH iznosi oko 93 marke. Međutim, onda je na njegovu kućnu adresu stigla plava koverta s obavijesti da se javi u ured Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) gdje je dobio obavijest kako mora platiti 20-ak maraka vrijednosti uvoznih davanja.

Izjednačiti uslove

Ova praksa nema nikakve logike s obzirom na to da postoji velika razlika između visine vrijednosti roba koje se fizički mogu unijeti, te prevesti poštom. Tri poštanska operatera u BiH, Hrvatska pošta Mostar, BH pošta i Pošta RS-a, zbog toga su pokrenula zajedničku inicijativu da se izmjeni visina vrijednosti roba nekomercijalnoga karaktera koja je oslobođena plaćanja davanja. Prije svega, to se odnosi na sve više rastuću kupnju uglavnom posredstvom velikih internetskih trgovina eBaya, Aliexpressa ili Amazona kako bi ih se dovelo u isti položaj kao i kupce koji robe fizički prenose sa sobom preko bh. granice.

Naime, prema sadašnjim propisima, svaki državljanin BiH koji prelazi granicu može prenijeti nekomercijalnu robu u vrijednosti 200 KM svakoga dana.

Istoremeno, svaka osoba koja nabavlja iste te robe preko weba može proći bez plaćanja davanja samo ako taj račun ne prelazi 50 maraka. Naime, službenicima u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) naloženo je naplaćivati carinske takse ako se dostavi račun s eBaya ili PayPala s višim iznosom.

Iz triju poštanskih operatera dopis su UNO-u uputili direktori HP-a Mostar Mate Rupčić, BH pošte Mirsad Mujić i Pošte RS-a Jasminka Krivokuća upozoravajući na nelogičnost upute o carinskom postupku u putničkom prometu kojom je uređeno da se “oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja primjenjuje po putniku i po danu na nekomercijalnu robu, uključujući darove i suvenire koji se nalaze u osobnoj prtljazi putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM”.

Potpora iz RS-a

“Na ovaj su način korisnici koji vrše prijenos nekomercijalne robe preko javnih poštanskih operatera stavljeni u nepovoljniji položaj o odnosu na one koji istu vrstu robe prenose u putničkom prometu”, upozoravaju iz triju poštanskih operatera. U međuvremenu su iz resornog ministarstva prometa u RS-u već dobili potporu za izmjenu ovih propisa, a kako bi sve zaživjelo, potrebne su izmjene i dijelova Zakona o carinskoj politici BiH. (Večernji list)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,