Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

I dalje sumiranje štete: Mraz uništio jabuku, trešnju, krušku…

Preuzmite sliku

Poljoprivrednici u BiH još sumiraju štetu prouzrokovanu posljednjim mrazom, a po svemu sudeći ove godine kod mnogih neće biti trešanja, jabuka i krušaka, dok su stradali i vinogradi i orasi.

Vremenske nepogode koje posljednjih godina pustoše voćnjake, dovele su voćare, kako tvrde, do bankrota.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, naglasio je da zadimljavanje kao mjera zaštite u voćnjacima nije pomoglo velikim proizvođačima u borbi protiv mraza, te da im je u budućnosti jedini spas skuplji mehanizam, koji većina proizvođača sebi ne može priuštiti, pišu Nezavisne.

“Orošavanje je mjera koja bi mogla spasiti voćarstvo, ali mi to ne možemo priuštiti bez velike pomoći države, jer ono košta oko 6.500 evra po hektaru.  Vjetrenjače i miješanje zraka takođe je skupo, tako da bi država trebalo ozbiljno investirati ukoliko želi spasiti ovu poljoprivrednu granu”, kaže on.

Prema njegovim riječima, obilazeći voćare u RS, zapažena je veća šteta nego lani jer je mraz ovaj put obuhvatio širu regiju.

“Maline su najviše stradale oko Romanije jer te rodne grančice nisu opstale, dok je u Potkozarju preko 3.000 hektara jabuka pretrpjelo ogromnu štetu, ali još nemamo podatke kolika je ona tačno”, naveo je Dojčinović.

Dodao je da ove godine neće biti šljive i trešnje, kruška je takođe stradala na pojedinim lokalitetima, a što se tiče koštunjavog voća,  RS će ostati bez oraha. Najmanja šteta je u Semberiji i Majevici.

Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana, kod Gradiške,  koji ima šest hektara voća, kaže da je izgubio 90 odsto trešanja, ali da bi zahvaljujući sorti regina, koja kasnije cvjeta, mogao sačuvati deset do 15 odsto trešanja.

“Svi centralni plodovi jabuka su uništeni i vidjećemo da li će produženo cvjetanje učiniti da imamo šta ubrati. Što se kruške tiče, više zone su opstale, a niže nisu, pa možda i opstane nekih 40 odsto.  Ni prošlogodišnju štetu još nismo naplatili i zaista ne znam šta ćemo dalje”, kazao je Vukota.

Povrtari su nešto bolje prošli, a najviše je stradao krompir.

Zbog ogromne štete koju su niske temperature, snijeg i mraz nanijeli poljoprivrednicima, Seljački savez Federacije BiH uputio je Fadilu Novaliću, predsjedniku Vlade FBiH, zahtjev za proglašenje elementarne nepogode kako bi mogli nadoknaditi dio uloženih sredstva.

Urod maline na području općine Sanski Most mogao bi ove godine biti umanjen i za 30 posto zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su pogodile ova područja u posljednjih desetak dana, potvrdio je predsjednik Udruženja “Sanska malina” Nermin Grebo.

Prema njegovim riječima, najveću štetu pretrpjeli su malinari u Vrhpolju, Fajtovcima, Skucanom Vakufu i drugim selima koja su smještena u višim predjelima, gdje je snijeg na nekim područjima polomio brojne biljke.

“Šteta je evidentna. Mraz i niske temperature su spalili listove pa je biljke neophodno tretirati aminokiselinama i ostalim preparatima kako bi se povratile. Razmjere štete biće poznate tek tokom berbe, ali je evidentno da je ona znatna”, rekao je Grebo. On je istakao kako će malinari zatražiti pomoć lokalnih i kantonalnih vlasti jer su mnogi od njih uložili znatna sredstva u proizvodnju ove kulture, a neki se i kreditno zadužili.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,