Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građevinski gigant Pizzarotti želi graditi Koridor 5C

Preuzmite sliku

Italijanski građevinski gigant iz Parme “Pizzarotti” izrazio je interesiranje i spreman je finansirati gradnju kompletnog Koridora 5C, saznaje „Dnevni avaz”.

Ponudili program

Predstavnici ove kompanije boravili su jučer u posjeti Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, gdje su razgovarali s ministrom Ismirom Juskom te su ga upoznali s programom i ulaganjima u građevinsku inrastrukturu širom svijeta.

Radi se o kompaniji koja je na evropskom i svjetskom tržištu još od 1910. i ima veliko međunarodno iskustvo na gradnji velikih infrastrukturnih projekata, od Italije, Izraela, Švicarske, SAD, Rusije, Kuvajta, Monaka, Crne Gore. Budžet ove kompanije veći je od milijardu eura, a bili su izvođači radova u 44 države.

Kompanija trenutno realizira projekte u Evropi, Americi, zemljama Zaljeva, jugoistočnoj Aziji i sjevernoj Africi.

Ova kompanija izabrana je kao glavni izvođač radova za gradnju luksuznog kompleksa “Portonovi” u Crnoj Gori. Radi se o ljetovalištu s dvije marine. Vrijednost projekta iznosi 500 miliona eura.

Kompanija “Pizzarotti” učestvovala je gradnji autoputa u Saudijskoj Arabiji, Poljskoj, Moldaviji… Zanimljivo je da je ova firma učestvovala i u gradnji metroa i aerodrome Parizu, ali i elitnih apartmana u Monte Karlu.

Jučer su na sastanku izrazili punu spremnost da učestvuju u gradnji Koridora 5C na način ili da dobiju dozvolu za koncesiju ili da budu klasični izvođači radova uz cijelu domaću operativu i mašineriju.

Tehnička oprema

Kako je rečeno, pokazali su interesiranje i da učestvuju u gradnji tunela „Prenj” ukupne dužine oko deset kilometara, jer posjeduju veliko iskustvo i svu tehničku opremu za izvođenje ove vrste građevinskih radova.

“Njima bh. građevinsko tržište nije nepoznato, jer su već ranije pokazivali interes za gradnju Koridora 5C putem međunarodnih tend-ra. Dobro poznaju ovu oblast i pozvali su nas da ih posjetimo u Italiji u narednom periodu”. rečeno nam je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH. (Dnevni avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: