Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani povrće plaćaju mnogo skuplje nego ranije: Cijene krompira, luka, kupusa drastično skočile

Preuzmite sliku

Građani BiH nikada skuplje nisu plaćali krompir, kupus i luk, čije su cijene u odnosu na prošlu godinu veće za dva, pa čak i tri puta.

Sva ta poskupljenja posljedica su nezapamćene suše koja je pogodila BiH, zbog čega su drastično smanjeni prinosi poljoprivrednih kultura. Međutim, i poljoprivrednici se slažu kako su cijene u trgovinama prenapuhane i da bi mogle biti niže i za 30 posto, javlja.

Proizvodi precijenjeni

Tako kilogram kupusa, ovisno o gradu, stoji i do 1,50 KM, krompira do 1,30 KM, dok cijena luka ide i do 1,50 KM, rajčica je 2 KM, kornišoni 2 KM, a paprike 1,50 i 2 KM. U usporedbi s prošlogodišnjim cijenama, riječ je o poskupljenju i do tri puta s obzirom na činjenicu da je kilogram kupusa prošle godine stajao 50, a krompira 40 feninga, dok se luk mogao kupiti po cijeni od 50 feninga. Istina, na tržnicama, gdje se roba prodaje po gajbama i vrećama, cijene su nešto niže, ali svejedno, u odnosu na prošlu godinu, razlika je više nego drastična.

Iz Udruge poljoprivrednih proizvođača Semberije kazali su za Blic kako krompir, kupus i luk u RS-u nikad nisu bili skuplji. Objašnjavaju kako je to dijelom posljedica slabije ponude, a veće potražnje, ali da cijene ipak ne bi trebale biti tolike. – Realno bi bilo, primjerice, da kilogram krompira stoji najviše 1 KM, što znači da je ta kultura precijenjena bar za trećinu. Slično je i s kupusom, lukom, salatama. Problem je što na našem tržištu nema nikakvoga ograničenja ili kontrole cijena, pa svatko radi šta hoće.

Tačno je da je zbog suše poljoprivredna proizvodnja kudikamo manja, ali spomenutih proizvoda ipak ima na tržištu, zbog čega njihove aktualne cijene nisu realne – kazao je predsjednik te udruge Ljubo Maletić. Iz Udruge potrošača poručuju kako se tolike cijene nikako ne mogu pravdati posljedicom suše. – Kod nas je na snazi slobodno formiranje cijena pa trgovci koriste priliku da što više zarade.

Međutim, trebaju biti svjesni kako će ljudi sve manje kupovati i krumpir i kupus jer su cijene tog povrća zaista prenapuhane – kazala je za Blic izvršna direktorica Udruge građana “Don” iz Prijedora Murisa Marić. Najave novih poskupljenja Zbog skoka cijena pšenice na svjetskoj burzi, mlinari su već najavili kako bi do kraja 2017. brašno moglo poskupjeti za 20 do 30 posto.

To znači da će vreća od 25 kg, umjesto 15, koštati oko 19 KM. Na vijest o izvjesnom poskupljenju brašna odmah su reagirali i pekari čije procjene govore kako će cijene kruha i ostalih pekarskih proizvoda skočiti za deset do 20 posto. Prije mlinara i pekara, rast cijena mesa najavili su uzgajivači svinja. Prema njihovu izračunu, cijena kilogram žive vage će s 4 otići na 6 KM, što znači da bi kilogram svinjetine u maloprodaji, umjesto 9, mogao stajati oko 13 maraka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,