Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani BiH uzimaju kredite kako bi prezimili

Preuzmite sliku

Mikrokrediti, za koje je njihov “izumitelj” Pakistanac Muhammad Yunus dobio Nobelovu nagradu, građanima BiH sve manje služe za razvoj malih biznisa koji bi ljude s margine izvukli iz siromaštva, a sve više za puko preživljavanje.

Veći troškovi Prema tvrdnjama terenskih službenika u mikrokreditnim organizacijama, potražnja za mikrokreditima povećava se s dolaskom zime, kad je privredna aktivnost manja, ali životni troškovi veći. Hitni zajam od nekoliko stotina do hiljadu KM mnogi traže kako bi kupili drva, udžbenike i školski pribor, zimsku odjeću ili obuću, piše Večernji list BiH. Posljednjih godina sve se češće mikrokreditnim organizacijama obraćaju i građevinci te drugi sezonski radnici, koji zimi ne zarađuju dovoljno, kako bi prehranili porodice.

U takvoj je situaciji i Č. G. iz Banje Luke, mladić koji radi u pekarnici. – Zimi nema posla pa dignem kredit da možemo kupiti drva i brašno. Majka s tim nekako raspolaže do proljeća, a kad je zarada bolja, vraćam zimske rate – kazao je za EuroBlic. Mikrokrediti se često traže i za registraciju automobila, kupnju hrane i pića za krštenja ili svadbe te za ekskurzije i putovanja.

Visoke kamate

Građani BiH već godinama svoje finansijske probleme, pa i puko preživljavanje, rješavaju uzimanjem kratkoročnih pozajmica iako je taj oblik zaduživanja najskuplji. Oni malo sretniji pozajmice uspijevaju dobiti u bankama koje za standard bh. građana za taj oblik kreditiranja uzimaju visoke kamate. Oni pak manje sretni za banke nisu pouzdani i poželjni klijenti pa spas vide u raznim mikrokreditnim fondacijama koje za pojedine kredite zaračunavaju kamate veće od 20%. Veliki broj siromašnih ljudi, a najviše se takvih odlučivalo na podizanje mikrokredita kako bi pojačali kućni proračun, krenuo je na put bez povratka.

Drugim riječima, građanima je novac hitno potreban, a kod banaka su već prezaduženi ili zbog drugih razloga ne ispunjavaju uvjete te ne mogu dobiti pozajmicu. Situacija je takva da ljudi više nemaju od koga pozajmiti novac do plaće, već su primorani uzeti iznimno skupe kredite kod mikrokreditnih organizacija u kojima su kamatne stope i do 26%. Mikrokreditne organizacije, čiji je prvenstveni razlog osnivanja bio kreditiranje poduzetnika, nude kredite za zimnicu, ogrjev, relaks kredite, za penzionere, za ljetovanje, zimovanje, kupnju opreme za skijanje, vozački ispit, registraciju auta, servis auta, obvezno osiguranje, kasko-osiguranje, opremanje poslovnog prostora…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje