Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

GIKIL: Ovo je jedina istina o našem poslovanju i “vezama” sa ArcelorMittalom Zenica

Preuzmite sliku

GIKIL i ArcelorMittal Zenica su zasebne kompanije: Povjerenje između poslovnih partnera je ključno za svaku ekonomiju.

Povodom različitih izjava objavljivanih u pojedinim medijima u posljednje vrijeme u više navrata, želimo da istaknemo sljedeće:

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) je partnerstvo izmedu Global Steel Holdings Ltd (GSHL) i Koksno-hemijskog kombinata (KHK) koji je u vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona. Kao kompanija koja na prostoru Bosne i Hercegovine posluje već 13 godina, svoju široku paletu proizvoda, od kojih je najpoznatiji visokokvalitetni metalurški koks po kojem je GIKIL prepoznat kao lider u regiji, surađujemo sa brojnim uglednim bosanskohercegovačkim, kao i inostranim kompanijama.

Kompanija ArcelorMittal Zenica u potpunosti je zasebna i također jedna od najuspješnijih bh. kompanija, te dugogodišnji poslovni partner GIKIL-a, kao kupac određenih količina koksa. Sa žaljenjem ističemo da je izgrađeno povjerenje i saradnja između naših kompanija duboko poljuljana pomenutim medijskim natpisima, naročito lažnim optužbama o kriminalnim radnjama i insinuacijama da su iste proizašle upravo iz uspješne poslovne saradnje GIKIL-a i ArcelorMittala. Gospodin Pramod Mittal je predsjednik Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac, čija funkcija i poslovanje nemaju nikakve veze sa gospodinom Lakshmi Mittalom, predsjednikom i izvršnim direktorom ArcelorMittala.

S tim u vezi, koristimo priliku da izrazimo nadu da će se naša poslovna saradnja uspješno razvijati u budućnosti, u korist obje kompanije, saradnika te ekonomije ove države u cjelini.

Istovremeno, želimo podsjetiti da je GIKIL jedan od najvećih izvoznika u BiH. Naš doprinos najbolje pokazuju sljedeće činjenice:

-U ukupnom bruto domaćem proizvodu GIKIL doprinosi sa prosječno 1 posto, te sa oko 2,5 odsto u ukupnom godišnjem izvozu iz BiH.

-Putem svojih dobro poznatih proizvoda, od kojih izdvajamo metalurški koks, viskokvalitetno đubrivo KAN, te AMK, GIKIL značajno učestvuje na domaćem, ali i na regionalnom i međunarodnom tržištu, što potvrđuje i dugogodišnja saradnja sa kupcima i dobavljačima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova i Mađarske, kao i Italije, Poljske, Turske, Holandije, Austrije, Bugarske, Malte, Češke, Njemačke i SAD.

-Tokom proteklih 13 godina, GIKIL je ostvario promet preko 2,8 milijardi KM i više od 299 miliona KM prometa kroz plaće i poreze.

-Radnici su pokretačka snaga GIKIL-a, zbog čega s ponosom ističemo da je u ovoj kompaniji direktno zaposleno oko 1000 radnika, ne zanemarujući ni činjenicu da kompanija doprinosi i indirektnom zapošljavanju više hiljada osoba.

-Plaće naših radnika za 20 posto su veće u odnosu na prosjek u Federaciji BiH, ne uključujući ostale pripadajuće naknade kao što je naknada za topli obrok. Uz to, važno je istaći i da su primanja naših radnika proteklih godina tri puta povećavana čime pružamo i dodatnu sigurnost našim uposlenicima.

-Kada je riječ o investicijama, kompanija Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac kroz različite projekte ostvarila je ulaganja u ukupnoj vrijednosti od 107 miliona KM.

Sve ovo daje nam dodatni podstrijek da radimo još bolje i još više, razvijajući na taj način privredu Tuzlanskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine, stvarajući siguran ambijent za razvoj uspješnih poslovnih odnosa, investicije, te osiguravanje stabilnih radnih mjesta, navodi se u saopćenju Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. Lukavac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje