Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Firme u BiH prisiljene uvoziti iz EU gorivo dobijeno iz otpada

Preuzmite sliku

Cementna industrija u svom industrijskom procesu ima niz prednosti u zbrinjavanju otpada, kazao je Nedim Pašić, direktor proizvodnje u Fabrici cementa Lukavac, govoreći na konferenciji o novim tehnologijama u zaštiti okoliša održanoj u Sarajevu. 

“U našem proizvodnom procesu se razvijaju temepreature do 1.450 stupnjeva. Vrijeme zadržavanja plinova je jako dugo tako da sve štetne materije imaju vremena razložiti. Kao rezultat sagorijevanja nastaje pepeo koji se ugrađuje u poluproizvod, odnosno klinker, koji je ključni u proizvodnji cementa”, kaže Pašić, javlja Akta.ba.

Tako se u ovom procesu u cementarama otpad koristi za generiranje energije,a prema mogim planovima upravljanja otpadom u razvijenim zemljama, cementna industrija je prepoznata kao primjer potpunog zbrinjavanja otpada.

Dodaje da se korištenjem alternativnih goriva u cementnoj industriji dobije gotov proizvod, a energija se koristi kao zamjena fosilnim gorivima.Tako da je to jedan zaokružen proces.

Alternativna goriva u suštini predstavljaju goriva koja se dobiju iz otpada, a koji još uvijek ima neku kalorijsku vrijednosti.

Tipična goriva iz otpada, koja se koriste u cementnoj industriji, dobivena su od starih automobilskih guma, koštanog brašna, biomase, muljeva dobivenih obradom otpadnih voda i dr.

Pašić ističe da je njihov cilj da se i u BiH počne sa proizvodnjom goriva dobivenog iz otpada.

Dodaje da supstitucija fosilnih sa alternativnim gorivima u njihovoj tvornici iznosi 30 posto te da su njihove tehničke mogućnosti, nakon investicije koja je završena prije tri mjeseca, porasle na 55 posto. No, problem im predstavlja nabavka goriva jer u BiH. U BiH skoro pa ne postoji proizvodnja goriva iz otpada. Naime, samo jedna kompanija iz Zenice prozvodi alternativna goriva i to u veoma malim količinama.

Zbog toga su trenutno prisiljeni uvoziti ovu vrstu goriva iz zemalja EU pri čemu se susreću sa nizom problema.

“Uz podršku države ova proizvodnja bi mogla biti mnogo veća jer otpada imamo na svakom koraku”, navodi Pašić. Dodaje da su prednosti korištenja alternativnih goriva značajne i sa ekonomske i ekolološke strane.

Naime, sa ekološke stane korištenje otpada se ogleda u smanjenju deponija kojih u BiH ima veliki broj. Također, značajno se smanjenje emisija CO2, a razvojem ove industrije postoji potencijal razvoja lokalnih zajednica kroz uspostavu sustava selekcije i prikupljanja otpada.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,