Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Financial Times o arapskim ulaganjima u region: Ko stoji iza svega?

Preuzmite sliku

Financial Times opširno je razradio temu ulaganja kompanija s Bliskog istoka u projekte izgradnje mnogobrojnih nekretnina na Balkanu, te otkrio razloge zašto je Balkan zanimljivo tržište za ulaganje, ali i koji su izazovi s kojima se firme tamo susreću.

Financial Times navodi kako neki misle da je interes ulagača iz Perzijskog zaljeva potaknut strateškim ili religijskim ciljevima, a potom citira Ivana Cakarevića iz kompanije Rooftop Capital, koji vjeruje da pravi razlog ulaganja znatno prizemniji.

“Radi se o pogodnoj lokaciji na sjecištu puteva, gdje je cijena rada konkurentna, a želja pristupanja Evropskoj uniji čini cijelu regiju privlačnom za ulaganja”, tvrdi Cakarević, prenosi Jutarnji.

Financial Times piše da je Bosna i Hercegovina omiljena meta investitora iz Perzijskog zaljeva, pogotovo u nekretnine za odmor, stanovanje i trgovinu.

“Saudijski Al Shiddi Trading uložio je u sarajevski City Centar. Izgradnja na turističkom gradu Buroj Ozone pokraj Sarajeva počela je krajem prošle godine – radi se o investiciji vrijednoj 2,3 milijarde eura iza koje stoje ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Unatoč sredstvima koja pristižu u oslabljenu ekonomiju BiH, ove arapske investicije nisu naišle na univerzalnu dobrodošlicu”, piše FT.

Neki se građani žale na sukob kultura s posjetiocima i puzajući nalet konzervativizma u zajednicama gdje se započinju projekti. Državna Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) tvrdi kako su ti problemi prenapuhani, a zaljevske tvrtke ne spadaju ni među najvećih 10 investitora u BiH.

“Neke zaljevske države su među najvećim investitorima u EU, i tamo su dobrodošle. Kapital ne poznaje religiju ni granice, poznaje samo profit. Stoga ne biste trebali misliti da zaljevske države ovdje ulažu zbog muslimanskog naroda, ulažu zato jer mogu zaraditi u Bosni i Hercegovini, naveli su iz FIPA-e, prenosi FT.

Investicijska kompanija Dubaija (ICD) je u maju prošle godine kupila odmaralište Porto Montenegro za oko 200 miliona dolara, što je bilo prvo ulaganje u tu balkansku državu. U međuvremenu, egipatski poduzetnik Samih Sawiris uložio je 1,1 milion eura u elitno odmaralište Lustica Bay, a još dva arapska ulaganja: Plavi Horizonti i Montrose Montenegro su u pripremi.

Plave Horizonte muče problemi s vlasništvom zemljišta, što FT prepoznaje kao čest problem za investitore u regiji.

Investicija u Beograd na vodi, projekt vrijedan 3 milijarde dolara, najvidljivije je zaljevsko ulaganje u regiju. Iza projekta stoji firma Eagle Hills iz Abu Dhabija, ali okružen je brojnim kontroverzama, od činjenice da je odabrana bez javnog konkursa, do načina na koji je srbijanska vlada mijenjala zakone kako bi omogućila izgradnju.

Dok je pozornost medija na kompanijama iz arapskih zemalja, direktor tvrtke Coreside Srđan Vujčić procjenjuje kako je za čak 80 posto investicija u nekretnine u regiji zaslužan zapravo Izrael.

“Izraelski investitori su se fokusirali na maloprodajne parkove i trgovačke centre”, rekao je James Gunn, direktor Poseidon grupe, koji ima 10-godišnje iskustvo u regiji.

Gunn je za FT naglasio kako raste i interes južnoafričkih ulagača, koji u svojoj zemlji imaju problema s valutnim rizicima i ekonomskom nestabilnošću. Kompanija Reit Hyprop iz Johannesburga kupila je 60 posto beogradskog trgovačkog centra Delta City u februaru prošle godine. Ista kompanija kupila je i crnogorski Delta City u Podgorici, a u agustu je kupila i trgovački centar u Skoplju. Južnoafrički New Europe Property Investments kupio je zagrebački Arena Centar krajem prošle godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,