Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo koliko novca građani BiH duguju bankama

Preuzmite sliku

Građani Bosne i Hercegovine krajem prošle godine kod banaka u našoj državi bili su zaduženi za 8,61 milijardu KM, kazali su iz Centralne banke (CB) BiH. Radi se o kreditima stanovništva kod komercijalnih banaka, dok je privreda ili kategorija nefinansijskih privatnih poduzeća zadužena za 8,32 milijarde KM.

Radi boljeg uvida u nivo zaduženosti građana, treba napomenuti da budžet FBiH za ovu godinu iznosi 2,88 milijardi KM. To znači da su građani podigli kredita u iznosu koji se poklapa sa skoro tri godišnja budžeta FBiH. Također, zabrinjava i činjenica da je, prema podacima CBBiH, udjel nekvalitetnih u ukupnim kreditima na kraju prošle godine iznosio deset posto.

Dakle, građani i privreda zaključno s prošlom godinom nisu mogli ispunjavati svoje kreditne obaveze u iznosu većem od 1,6 milijardi KM.

Kada se uzme u obzir da u BiH, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živi malo više od 3,5 miliona ljudi, a zaduženost je viša od osam milijardi, dobije se podatak da je svaki građanin BiH zadužen za oko 2.300 KM.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić kazao je da se iz ovih podataka definitivno može zaključiti da građani BiH žive na kredit, piše Avaz.

– Pritom je bitno naglasiti da se krediti u BiH već danas podižu kako bi bile osigurane životne namirnice i zadovoljene svakodnevne potrebe. To se vidi i u strukturi kredita u kojoj je sve više onih potrošačkih i nenamjenskih kredita, kao i kartičnih – pojasnio je Čavalić.

Dodao je da posebno zabrinjava činjenica da je zaduženost građana na istom nivou kao i zaduženost privrede.

– U normalnim ekonomijama privredna preduzeća trebala bi biti dosta zaduženija, da ne govorimo barem dvostruko. Zato što bi to bio dobar pokazatelj razvoja ekonomije i privrede i pokazatelj da preduzeća mogu lako doći do potrebnih sredstava. Nažalost, to kod nas nije slučaj i to pokazuje da je bankarski sektor kočničar razvoja privrede i s druge strane pokretač kreditne zaduženosti građana – smatra Čavalić.

Prema Čavalićevim riječima, u očima banaka nisu svi građani isti.

– Postoji razlika između građana koji su zaposleni u javnim ili državnim kompanijama i oni koji rade u realnom sektoru. Banke definitivno favoriziraju građane koji su na budžetu i njima lakše daju kredite – istakao je Čavalić. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,