Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dualno obrazovanje za motivaciju učenika za zanimanja za metalnu industriju

Preuzmite sliku

Kompanije iz metalne industrije u kroničnom su nedostatku kadra jer veliki broj radnika odlazi u inozemstvo gdje vlada velika potražnja za ovim kadrom. 

Osim toga nema velikog interesa srednjoškolaca za ovo zanimanje. Kako riješiti taj problem i zainteresirati mlade za ova zanimanja te pokazati im da sa ovim zanimanjem imaju budućnost i u BiH bilo je govora na jučer održanom okruglom stolu u organizaciji Gospodarske/Privredne komore FBiH.

Sudionici su istaknuli da je jedna od opcija i uvođenje dualnog obrazovanja u škole kao i potreba za prokativnije predstavljanje ovih zanimanja od strane kompanija, Komore i medija, javlja Akta.ba.

Snježana Kopruner, direktorica kompanije GS-TMT iz Travnika, koja je u svojoj kompaniji, u suradnji sa GIZ-om, provela projekt dualnog obrazovanja mladih govorila je o svojim iskustvima u ovom projektu.

Kaže da se on pokazao dobar jer je djecu motivirao za ovo zanimanje. Smatra da je to jedan od načina da se što više njih uključe u metalna zanimanja i ostanu u zemlji, a kompanijama prilika da dođu do kvalitetnog kadra.

Ističe da su kroz taj projekt uzeli dvadeset učenika iz srednjih škola koji su kod njih prošli obuku za CNC operatere, zavarivače i bravare.

”Mladim ljudima treba dati perspektive i pokazati da ovdje mogu osigurati budućnost. Ako se prema tim mladim ljudima, mi kao poslodavci ponašamo fer i korektno, mislim da će većina njih odraditi obuku kvalitetno”, smatra ona.

Dodaje da osim tog vanjskog imidža koji stvaraju naši političari imamo i unutarnji imidž države na čijem poboljšanju mogu sudjelovati i kompanije i mediji.

”Ako naša vlastita djeca ne vide budućnost tu državi kako onda očekivati da to uradi strani investitor. Mislim da bi se trebalo politici dati jasan signal da bi se trebalo promijeniti način na koji nas predstavljaju vani”, navodi ona.

Hajrudin Granulo, profesor Srednje mašinske škole u Sarajevu, kaže da oni organiziraju prezentacije po osnovnim školama i trude se učenicima približiti ovo zanimanje. Međutim, navodi da  im je najteže odgovoriti kad ih pitaju hoće li se moći naći posao sa tim zanimanjem.

Granulo smatra da je dualno obrazovanje jedini način na koji bi mogli motivirati učenike za ovo zanimanje.

”Mislim da je najbolja motivacija učenicima mogućnost budućeg zaposlenja”, naveo je on. Smatra da će se da bi se to uvelo morati izmijeniti dosta zakonskih regulativa, ali da ništa nije nemoguće.

Navodi da se problem može samo zajednički riješiti i to intezivnijom suradnjom Komore sa školama, ali i predstavnicima ministarstava.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske/Privredne komore FBiH navodi da nema bolje reklame za neki državu od uspjeha u nekoj branši te smatra da se ti uspjesi trebaju isticati i u medijima više.

Na okruglom stolu je istaknuto da od imidža države ovisi cijene rada neke zemlje te da iz tog razloga treba paziti na koji način se država predstavlja vani. ”Vanjski imidž BiH je loš, a samim time imamo i nižu cijenu rada. No osim lošeg vanjskog imidža, ni unutaranji imidž nije pohvalan. Iako na vanjski imidž u našem slučaju najvećim dijelom stvaraju političari i na njega ne možemo mnogo utjecati, na unutarnji možemo”, istaknuli su sudionici okruglog stola. Navode da bolji imidž mogu utjecati same kompanije boljim odnosom prema radnicima kao i mediji plasirajući pozitivine priče.

Predstavnici medija su istaknuli da se već plasiraju pozitivne priče, ali je njihova dužnost kako objektivno predstavljati pozitivine tako i negativne kako bi javnost na osnovu činjenica mogla formirati svoje vlastito mišljenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje