Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dobit kompanija u namjenskoj industriji u 2016. porasla za 15-20 posto

Preuzmite sliku

Ukupan izvoz namjenske industrije BiH prošle godine iznosio je 171.194.521 KM, a rast dobiti kompanija, u odnosu na 2015. godinu, bio je od 15 do 20 odsto.

Najviše se izvozilo u Egipat, Saudijsku Arabiju, SAD, Pakistan, Bugarsku, Maleziju, Srbiju, Avganistan, Tursku i Švajcarsku, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

Na sjednici Odbora Grupacije namjenske industrije STK zaključeno je da je, kao i prethodne godine, bolje poslovne rezultate omogućila povećana potražnja na svjetskom tržištu, ali i poboljšani uslovi poslovanja na domaćem, koji se prvenstveno odnose na izmjene Zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za bezbjednost BiH kojima su smanjene administrativne barijere.

Istaknuto je da je tokom prošle godine ova industrijska grana zabilježila veliki broj zapošljavanja i da je planiran nastavak povećanja poslovne aktivnosti.

Odbor je zaključio da značajno povećanje izvoza u proteklom periodu ne smije zaustaviti nastojanja ka poboljšanju plasmana i proširenju asortimana robe i usluga na već postojećim tržištima, ali i pronalasku novih tržišta.

S tim u vezi, na sastanku je razgovarano i o značaju promocije ove perspektivne industrijske grane u zemlji i inostranstvu, te o značaju regionalnog povezivanja i zajedničkog nastupa na međunarodnim sajmovima. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,