Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Carine blokiraju uvoz mašina i modernizaciju proizvodnje u BiH

Preuzmite sliku

Privrednici u Bosni i Hercegovini apeluju na nadležne da što prije donesu neophodne akte na osnovu kojih bi bili oslobođeni uvoznih dadžbina na mašine kako bi mogli modernizovati proizvodnju i biti konkurentni. 

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH smatraju da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH treba što prije da usvoji odluku o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina.
Iz Ministarstva finansija i trezora BiH, čiji je čelni čovjek Vjekoslav Bevanda ujedno i predsjednik Upravnog odbora UIO, kažu da odluka na posljednjoj sjednici nije usvojena, jer je planirano da se još tehnički doradi radi postizanja najboljeg rješenja, pišu nezavisne.com.

U resoru finansija Republike Srpske, čiji je ministar Zoran Tegeltija član Upravnog odbora UIO, kažu kako Prijedlog odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina nije bilo moguće usvojiti zbog činjenice da nije stupio u primjenu Zakon o carinskoj politici u BiH, što je preduslov za usvajanje odluke.
“Predstavnici Republike Srpske u Upravnom odboru zalagaće se na sjednicama da podrže tekst odluke koja neće ići na štetu Republike Srpske niti privrednika iz Srpske, te koji će pojednostaviti rad privrednim subjektima koji su imali određenih primjedaba tehničke prirode”, rečeno je u ovom ministarstvu. Kako se nezvanično saznaje, ovu odluku blokirali su eksperti koji su sastavni dio Upravnog odbora UIO, jer su smatrali kako je nelogično donositi odluku na osnovu zakona koji se ne sprovodi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,