Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Budućnost malih proizvođača: Plastenička proizvodnja sve zastupljenija u našim krajevima

Preuzmite sliku

Popularno

Plastenička proizvodnja u proteklih nekoliko godina doživjela je ekspanziju, a stručnjaci kažu da postoji potencijal da bude proširena na stotine hektara.

Plastenička proizvodnja je sve zastupljenija u našim krajevima i to s razlogom – prinos u plastenicima je nekoliko puta veći u odnosu na proizvodnju na otvorenom, a samim tim veći su i prihodi. Dodatna prednost je mogućnost razvoja i berbe kvalitetnog povrća tokom cijele godine, a zbog visoke cijene tog povrća van sezone plastenici mogu vrlo brzo da vrate uloženo i obezbijede stalnu zaradu.

Oko plasteničke proizvodnje ima više rada nego kod proizvodnje povrća na otvorenom, ali se uloženi trud i rad isplati. O ovome svjedoči i primjer gospođe Fazile Pašanbegović, koja se zajedno sa suprugom najprije bavila preprodajom voća i povrća, sve dok nisu odlučili da započnu sopstveni uzgoj povrća. Krenuli su malim koracima, kupivši plastenika površine 500 – 700m² koje su montirali kraj porodične kuće.

  • Sve proizvode prodavali su na zeničkoj pijaci, a uz pomoć Mikrofinovog kredita za poljoprivrednike su pokrenuli zelenaru na atraktivnoj lokaciji, gdje prodaju sav urod. Njihova proizvodnja danas je dostigla ozbiljne razmjere. Uzgajaju veći broj kultura: papriku, paradajz, špinat, mladi luk, zelenu salatu i drugo.

    U plastenicima je moguće proizvesti vrlo kvalitetno povrće, uz kontrolu klimatskih, hranljivih i ostalih uslova potrebnih za rast i razvoj biljaka. Zahvaljujući plastenicima moguće je jesti svježe povrće tokom cijele godine i tu proizvođači vide prednost, jer je cijena van sezone mnogo viša nego u sezoni,“ objasnila nam je gospođa Pašanbegović.

    Stručnjaci kažu da je za početnike i male proizvođače dovoljan jednostavan, lakoprenosiv tunelski plastenik, širine 5 m i visine 3 m, opremljen sa dve bočne ventilacije s ciljem osiguranja što boljih klimatskih uslova u njegovoj unutrašnjosti. Ovakav plastenik poslije je lako proširiti i unaprijediti, u ovisnosti od namjene i obima proizvodnje.

  • Povrće prodajemo u svojoj zelenari na Travničkoj cesti, u blizini tržnog centra „Bingo“. Sve što proizvedemo, do sada smo uspijevali prodati, bez nekih gubitaka. Kako se trudimo da je povrće koje prodajemo uvijek svježe i kvalitetno, polako već stičemo stalne kupce,“ zadovoljno nam priča gospođa Pašanbegović.

    Plastenička proizvodnja je sve popularnija i među mladim, urbanim ljudima, koji iz želje da proizvode zdravu organsku hranu pokreću proizvodnju malog obima za svoje privatne potrebe. Ovakav trend aktuelan je i u svijetu. U našoj zemlji plasteničkom proizvodnjom su obuhvaćene tek manje površine, iako su kapaciteti za njen razvoj puno veći.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje