Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vožnja na električni pogon

Preuzmite sliku

Partner MKF kupovinom automobila na električni pogon, direktno utiče na smanjenje emisije CO2.

Partner mikrokreditna fondacija nastavlja voditi brigu o ekologiji, što dokazuje i nabavka automobila na električni pogon, kojeg će Partnerovi zaposlenici koristiti u obavljanju svojih radnih zadataka.

„Svakodnevno smo svjedoci da zagađenost zraka i nebriga o životnoj sredini, dramatično utiču na klimatske promjene i zdravlje ljudi. To je posebno vidljivo u gradovima i industrijskim centrima kao što je Tuzla, koja je drugi najzagađeniji grad u Evropi. Partner MKF kao društveno odgovorna organizacija, kupovinom automobila na električni pogon, želi dati svoj doprinos smanjenju emisije CO2 i pokazati da i male stvari mogu uticati na smanjenje zagađenosti zraka. Ovo je naš prvi automobil na električni pogon i mi ćemo, u narednom periodu, automobile na dizel gorivo koje trenutno koristimo, postepeno zamijeniti električnim i hibridnim automobilima. Nadam se da će i druge firme i građani slijediti naš primjer, i tako dati svoj doprinos očuvanju životne sredine. Također se nadam da će nadležne državne institucije uskoro donijeti propise kojima bi se stimulisala nabavka i korištenje ekološki prihvatljivih vozila, po uzoru na zemlje u okruženju čiji građani već uveliko koriste ove pogodnosti“, rekao je Senad Sinanović, direktor Partner mikrokreditne fondacije.

  • „U Plan-net Solaru pozdravljamo kupnju automobila koji doprinose očuvanju čistije okoline i izvan granica Slovenije. Zadovoljni smo što smo sa Partner mikrokreditnom fondacijom ostvarili prvu prodaju električnog Nissan Leaf u Bosni i Hercegovini. Na osnovu ove dobre saradnje i znanja da su električni automobili budućnost, najavljujemo početak prodaje Nissan Leaf u Bosni i Hercegovini“, izjavio je mag. Marko Femc Direktor i CEO Plan-net solar d.o.o. Slovenija.

    Zbog nepostojanja javnih punionica za vozila na električni pogon, Partner MKF je nabavila električni automobil koji ima mogućnost punjenja baterija jednostavnim priključenjem kabla na šuko utičnicu. U narednom periodu, Partner MKF će, u saradnji sa JKP saobraćaj i komunikacije Tuzla, postaviti prvu punionicu, koju će svi građani koji posjeduju automobile na električni pogon, moći koristiti.

    Prema podacima BIHAMK-a, ukupan broj registrovanih drumskih motornih vozila na kraju 2016. godine iznosio je 990.730. Najveći broj registrovanih vozila je na dizel pogon, čak 70,58%, i benzin 28,53%, dok je broj vozila koja kao pogonsko gorivo koriste plin, 8.444 ili 0,87%. Što se tiče vozila na električni pogon, ukupno je registrovano njih 79 ili 0,0085%.

    Iz Partner MKF se nadaju da će se broj vozila koji koriste fosilno gorivo i koji su jedan od glavnih zagađivača zraka, uveliko smanjiti, i da će sa većim brojem vozila na električni pogon, doći do značajnog smanjenja zagađenosti.

    Partner mikrokreditna fondacija već 20 godina pruža mikrokredite osobama koje nemaju ili imaju ograničen pristup komercijalnim izvorima finansiranja, odnosno bankama. Osim mikrokredita za poslovne aktivnosti, Partner je dizajnirao i kreditne linije za poljoprivredne, stambene i mikrokredite za poboljšanje uslova života. Posebna kreditna linija je dizajnirana za energetsku efikasnost, putem koje se utiče na povećanje komfora, smanjenje troškova energije, a u konačnici, i smanjenje zagađenosti vazduha odnosno smanjenje emisije CO2. Partner MKF je neprofitna organizacija, koja sav višak prihoda nad rashodima usmjerava u plasiranje novih mikrokredita u Bosni i Hercegovini. Plasiranjem mikrokredita, Partner ispunjava i svoje socijalne ciljeve direktno utičući na zaposlenost i stvaranje novih radnih mjesta.

    Danas Partner ima skoro 300 zaposlenih koji rade u 60 ureda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Partner svojim aktivnostima ispunjava zacrtanu viziju i misiju i teži ispunjenju socijalnih ciljeva kroz veliki uticaj na zaposlenost i nova radna mjesta.

    (Sponzorisano | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje