Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosna i Hercegovina od izvoza softverskih rješenja može ostvariti preko 2 milijarde KM prihoda

Preuzmite sliku

S ciljem predstavljanja i promocije potencijala kojim raspolaže domaća softverska industrija, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH u saradnji s Bit Alijansom, organizira “Prvu konferenciju za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini“, koja će se održati 25. aprila u zgradi Parlamenta BiH.

U BiH softverska industrija raste iz dana u dan, posebno zahvaljujući poduzetničkom duhu domaćih softverskih kompanija. Riječ je o djelatnosti za kojom postoji najveća potražnja na svjetskom tržištu i koja ima trend dugoročnog kontinuiranog rasta.

  • Prema preliminarnoj analizi udruženja Bit Alijansa, koje okuplja domaće softverske kompanije, godišnji prihod po softver-inženjeru iznosi između 80.000 i 120.000 KM. Obrazovanjem svakih 1.000 novih softver-inženjera BiH bi mogla prihodovati, primarno iz izvoza, više od 90 miliona KM godišnje. S 25.000 softver-inženjera, bh. softverska industrija ostvarila bi više od 2 milijarde KM prihoda i dvostruko bi prestigla s izvozom trenutno najjaču privredne granu u BiH, drvnu industriju. Ako znamo da projektovani deficit softver-inženjera u svijetu doseže brojku od 2 miliona, a da Rumunija npr. do 2020. godine planira da obrazuje 300.000 softver-inženjera, postoje realne šanse da domaća bh. softverska industrija postane motor razvoja, upošljavanja i finansijske stabilizacije BiH.

    “Prva konferencija za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini” ima za cilj da, javnosti i donosiocima odluka, predstavi potencijal kojim raspolaže domaća softverska industrija, kao i trendove razvoja ove industrije u zemljama regiona i svijeta, te mogućnosti zapošljavanja velikog broja mladih stručnjaka u ovom sektoru privrede.

    Učesnici i gosti “Prve konferencije za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini”  bit će predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa u BiH, kao i predstavnici ostalih ministarstava i institucija vlasti u BiH sa svih nivoa, predstavnici softverske industrije, te obrazovnih institucija, nevladinog sektora i medija.

    Osim predstavljanja potencijala razvoja softverske industrije u BiH široj javnosti, organizacijom “Prve konferencije za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini” šalje se poruka podrške vlasti softverskoj industriji, kao zvaničnog opredjeljenja BiH i njenih institucija na svim nivoima, s ciljem strateškog razvoja ove industrijske grane u BiH. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,