Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bitcoin manija i u BiH: Golf 3.600 KM-može zamjena za virtuelnu valutu

Preuzmite sliku

Na poznatoj bh. onlajn prodavnici možete naći “golfa” kojeg vlasnik nudi za 3.600 maraka, ali prihvata i zamjenu za bitcoin, javlja ATV.

Ova virtuelna valuta, koja je stigla i do nas, predstavlja sistem koji omogućava direktno slanje novca između korisnika, ali bez finansijske institucije kao posrednika.

Korisnici koji putem računara upisuju nove transakcije, od kojih svaka ima jedinstveni kod, zarađuju bitcoine kao dodatnu vrijednost. Ovaj složeni proces se zove “rudarenje” i za njega je potrebna ogromna procesorska moć, pa čak i čitave fabrike.

  • Dejan Radić, koji radi u firmi koja se bavi kriptovalutama, kaže da je ovo posao u koji svako može da se uključi.

    “I za proces rudarenja i za proces kupovine i prodaje bitcoina kao vrijednosti, potreban je običan računar, može biti čak i smartfon, može biti bilo koja vrsta računara. Naravno, za rudarenje je potrebna znatno veća procesna moć i za to se koriste specijalizovane mašine u tom polju”, kaže Dejan Radić, magistar računarstva i informatike.

    Ovaj virtuelni novac se može koristiti za onlajn kupovinu, ali i kupovati i prodavati za “stvarni” novac na berzama bitcoina.

    Vrijednost bitcoina je posljednjih mjeseci nezapamćeno porasla. Mnogi su se zabrinuli da je u pitanju tzv. finansijski balon, koji će da splasne kao mnogi prije njega. Ekonomisti kažu- ako je balon, trebalo je odavno da pukne.

    “Ipak je drugačiji u odnosu na neke druge balone, zato što je on prošao sve faze koje taj ciklus ima, međutim on je poslije svih tih faza nastavio da raste. Tako da je ovo sigurno jedan ekonomski fenomen za koji niko ne može biti siguran u kojem smjeru će dalje ići”, kaže Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista “SWOT”.

    Budućnost bitcoina je neizvjesna, jer mašine koje “kopaju” za njim troše ogromnu količinu energije, a države još žmire na njegovu moć. Stručnjaci kažu kada ljudi prestanu vjerovati u bitcoin, tada će njegova vrijednost prestati da raste. Ali, taj dan još nije na vidiku.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,