Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH gubi 30 miliona eura: Ističe rok za usvajanje strategije za zapošljavanje

Preuzmite sliku

BiH će najvjerovatnije ponovo izgubiti novac iz EU fondova, ovaj put za zapošljavanje. Riječ je o 30 miliona eura.

Razlog, nema državne strategije u ovoj oblasti od 2017. do 2020.

Rok za izradu strategije je kraj juna. U Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje koordinira aktivnosti oko izrade strategije, tvrde da programom rada za ovu godinu nije planiran krajnji rok. Nisu bili jasni u odgovorima osim što u ukazali da se ponovo strateški dokumenti uslovljavanju drugim pitanjima. U entitetima pak, tvrde da su završili obaveze.

To da naše vlasti nemaju strategiju i da ne znaju u kojem pravcu idu u pojedinim oblastima, posebno na državnom nivou, nije ništa novo. No, u vrijeme kada se najavljuje ekonomski procvat i enormno zapošljavanje razočaravajuće je da se gube prilike za sektorsku budžetsku podršku iz fondova Europske unije koja je ponudila povećanje podrške reformama ako budu konkretizirani dalji koraci.

“Evropska komisija je okvirno naznačila 30 miliona eura za tu svrhu. U slučaju da Evropska komisija na vrijeme ne dobije pregled predloženih reformi koje treba podržati, postoji mogućnost da sredstva neće biti uključena u program za 2018.”, smatra Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije EU-a u BiH.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje koordinira aktivnosti na izradi državne strategije, nisu željeli pred kamere, ali su napisali da će izvještaj o aktivnostima predočiti Vijeću ministara u trećem kvartalu ove godine, te da programom rada za 2017. nije planiran krajnji rok za izradu strategije. Od svih nivoa izdvojili su aktivnosti RS-a, čije su institucije ranije iznijele stav da su završile svoje obaveze te da će učestvovati u izradi strateških dokumenata na nivou države, no tek nakon što profunkcioniše sistem koordinacije procesa evropskih integracija.

“Nećemo izgubiti novac. EU je jako zaineteresirana i mi nekako uvijek stignemo sve obaveze izvršiti. Evo maloprije je premijerka rekla da su u EU intolerantni prema nama zbog sistema kroz koji mi to moramo provući”, kaže Fadil Novalić, premijer FBiH.

“Nisu ugroženi naši aranžmani sa Europskom unijom za podršku zapošljavanju od strane međunarodnih organizacija”, tvrdi Željka Cvijanović, premijerka RS-a.

Niti jedan od premijera nije pomenuo šta je to do sada završeno, a postoji niz mjera koje su bile preduvjet za donošenje stategije zapošljavanja.

No, osim strateškog dokumenta zapošljavanja, BiH uporedo mora, ako želi dobiti novac i iz bespovratnih fonodova Unije, donijeti strategiju upravljanja javnim finansijama. S obzirom na to da program podrške budžetu podrazumijeva prijenos sredstava u budžet BiH i da tim aktivnostima treba koordinirati Ministarstvo finansija i trezora, to će biti posebna priča. (Federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,