Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Austrija, Slovenija i Njemačka traže radnike, plate od 1.600 do 2.000 eura

Preuzmite sliku

Nakon završetka ljetne sezone u susjednoj Hrvatskoj, mnogi radnici koji rade sezonske poslove na Jadranu sele se na Alpe jer Austrijanci traže sezonske radnike.

Tamo je velika potražnja za kuharima, konobarima, spremačicama, ali i profesionalcima – kvalificiranim kuharima, fizioterapeutima, maserima, kozmetičarkama… Govori se o čak oko 30.000 ljudi. Nude se plate od 1.600 do 2.000 eura, koje su za “obične” ljude u BiH i dalje, nažalost, nedostižne.

Kako su za “Slobodnu Dalmaciju” kazali iz hrvatskih firmi za posredovanje, najveća je potražnja za radnom snagom u Salcburgu, Tirolu i Vorarlbergu, a poželjno je svakako poznavanje njemačkog jezika.

Angažman sezonaca traje pola godine, a radnicima su osigurani hrana i smještaj. Što se tiče sezonskih poslova u EU za bh. radnike, iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kazali su kako nisu dobili nijedan upit ni oglas za sezonsko zapošljavanje bh. građana ni u jednoj državi.

– Što se tiče programa za zapošljavanje u inostranstvu, i dalje su aktuelna zapošljavanja u Sloveniji na osnovi sporazuma o zapošljavanju, te Njemačkoj na osnovi dogovora o posredovanju u zapošljavanju osoba sa srednjom medicinskom školom – riječi su Borisa Pupića, stručnog saradnika za odnose s javnošću Agencije.

Preko ta dva programa u ove dvije države u posljednje četiri godine zaposleni su uglavnom radnici koji nemaju hrvatske pasoše, odnosno oni kojima su potrebne radne dozvole. Za Sloveniju je od 2013. izdato 16.198 radnih dozvola, samo u ovoj godini do 18. septembra čak 6.212 radnih dozvola, prenosi Večernji.ba.

U 2013. godini zaprimljena su 624 radna oglasa te je po oglasima raspisano 1.465 slobodnih radnih mjesta, dok je izdata 661 radna dozvola. Taj se broj s godinama povećavao te je prošle godine bilo 3.625 oglasa za 10.035 radnih mjesta, a izdato je 4.778 radnih dozvola.

U dosadašnjem toku realizacije sporazuma o zapošljavanju bh. državljana u Sloveniji, najviše su se tražili radnici iz BiH sa zanimanjima vozača (razne kategorije uključujući i međunarodni promet) – oko 30 posto oglasa, zavarivača, armirača, zidara, elektroinstalatera, bravara, fasadera, a potom građevinski radnici. Što se tiče Njemačke, broj zaposlenih od 2013. do danas iznosi 3.276, koliko je izdato i radnih dozvola. A počelo je 2013. sa 176 radnih dozvola, dok ih je u 2016. izdato 1.079.

Od januara do 28. septembra ove godine izdato je 575 radnih dozvola. – Sve osobe koje odlaze na rad u inozemstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH uredno su odjavljene sa zavoda nezaposlenih te imaju pravo na radu u navedenim državama kao i domaća radna snaga u tim državama. Za osobe koje odlaze u inozemstvo mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH nemamo podatke jer te osobe nisu dužne nigdje evidentirati svoj odlazak – kazao je Pupić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,