Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Agrokoru odoren novi kredit od 480 miliona eura

Preuzmite sliku

Privremeno vijeće povjerilaca Agrokora dalo je saglasnost vanrednoj upravi tog koncerna za potpisivanje ugovora o finansijskom aranžmanu od 480 miliona eura, saopćeno je iz Agrokora.

U taj iznos je uključeno i 80 miliona eura kredita koji su Agrokoru u aprilu odobrile domaće banke.

U saopćenju se navodi da je za dobavljače posebno predviđeno dodatnih 50 miliona eura potencijalnog robnog kredita sa refinansiranje, prenosi Srna.

Novi kredit Agrokoru obezbijedit će vlasnici obveznica predvođeni Fondom Knighthead Capital Management, a tranšu finansiranja na domaćem tržištu Zagrebačka banka, što prethodno treba da odobri njena uprava.

Vanredni povjerenik Ante Ramljak rekao je da je ovo zadnje kreditno zaduženje Agrokora pod vanrednom upravom, kojim će biti stvoreni preduslovi potrebni za uspješno restrukturisanje kompanije.

Saglasnost za finansijski aranžman dali su predstavnici velikih i malih dobavljača, osiguranih povjerilaca i vlasnici obveznica koji su bili danas na sastanku, dok su protiv bili predstavnici neosiguranih povjerilaca koje je predstavljala ruska Sberbanka, najveći kreditor Agrokora.

Trgovački sud u Zagrebu danas je odbio prijedlog Sberbanke za izricanje zabrane kompaniji Agrokor i vanrednom povjereniku da sklapaju nove ugovore o finansiranju prema “roll-up modelu”, prenose hrvatski mediji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,