Utorak, 20. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za monstruozno mučenje i ubistvo dječaka Smaje porodica dobila ukupno 97 i po godina robije

Salihu Arnautoviću, očuhu ubijenog troipogodišnjaka Smaje Ćesira iz Hadžića, dosuđeno je još sedam godina, dok je dječakovoj majci Eni Lipa “odrezano” pet i po godina, a djedu i baki Emiru i Muniri Lipi po dvije i po godine zatvora.

Arnautoviću se u Kantonalnom sudu u Sarajevu, u ponovljenom postupku, sudilo za zlostavljanje dječaka i nanošenje teških povreda, a Eni Lipa za nasilje u porodici i nanošenje povreda.

Oboje već izdržavaju po 40 godina zatvora za monstruozno mučenje i ubistvo Smaje, pa kada na tih 80, dodamo jučerašnjih 12 i po, te još pet godina za baku i djeda, ukupan zbir iznosi 97 i po godina.

Međutim, praktično, zbir će biti manji jer po našem zakonodavstvu, najveća kazna može biti 40 godina zatvora, što znači da Salih i Ena iza rešetaka mogu provesti najviše po četiri decenije, javljaju Nezavisne.

Dok je danas Jasenko Ružić, predsjedavajući Sudskog vijeća, čitajući presude navodio i mnogobrojne povrede koje su pronađene na tijelu dječaka, njegova majka Ena Lipa je počela plakati te je na trenutak morala sjesti.

Prema optužnici, dječak je pretučen u kući u Hadžićima, nakon čega je 25. februara 2014. godine preminuo od udaraca očuha i majke.

Kako se u optužnici navodi, dječak je duže vrijeme bio izložen sistematskom zlostavljanju, jer liči na – biološkog oca!

Dječaka su držali zatvorenog u kući, udarali šakama i nogama, povređivali ga predmetima kao što su makaze, kaiš, oklagija, vruć vosak.

U zlostavljanju djeteta, sudeći po optužnici, prednjačio je Arnautović, koji ga je, nakon što je Smajo odbio da ga zove “babo”, šamarao, udarao šakama u prsa i hvatao za vrat, ali su ga i ostali članovi porodice tukli.

Jednom prilikom ga je očuh, kako stoji, podigao iz kreveta, nakon čega mu je vezao ruke i noge kaišem, te ga tako držao. Drugi put skinuo mu je odjeću i stavio krpu u usta, nakon čega mu je upaljenom svijećom kapao vosak po cijelom tijelu, čak i po genitalijama, a tada je koristio i kliješta.

Majka Ena, navodi se u optužnici, svaki put je bila prisutna kada je Arnautović zlostavljao dijete, ali nije ništa učinila da ga zaštiti, a i sama ga je više puta tukla, čak i oklagijom, te ga vukla rukama za genitalije.

Kobnog dana, stoji u optužnici, Arnautović ga je šakama udarao u prsa, nakon čega ga je majka ponovo udarila kaišem po glavi, a očuh nastavio udarati šakama u prsa sve dok Smajo nije izgubio svijest.

Ena je iz kuhinje donijela kašiku i vodu, te polila Smaju, dok mu je očuh kašikom otvorio usta. Dječak je počeo da krklja i povraća, nakon čega je ponovo izgubio svijest. Kasnije je preminuo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje