Četvrtak, 21. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tokom kontrole kod 34 vozača i jednog pješaka utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu

Na području Policijske uprave Zvornik, od 09.02. do 11.02.2018. godine realizovana je republička akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu prisustva alkohola u organizmu.

Tokom navedene akcije, policijski službenici Policijske uprave Zvornik su kontrolisali 258 učesnika u saobraćaju, od kojih su 82 sankcionisana. Od ukupnog broja kontrolisanih, 207 učesnika je podvrgnuto kontroli prisustva alkohola u organizmu, od čega je kod 34 vozača i jednog pješaka utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu.

Kod tri (3) vozača utvrđeno je prisustvo alkohola preko 1,5 g/kg, koji su lišeni slobode i zadržani do istrežnjenja ili oporavka.  Pored toga, evidentirano je i 48 ostalih prekršaja.

Na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, za vozače koji upravljaju vozilom sa koncentracijom alkohola u krvivećom od 0,3- 0,8 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 50,00 KM i više, sa koncentracijom alkohola većom od0,8-1,5 g/kg novčana kazna iznosi 100 KM i više, a preko 1,5 gr/kg od 400 KM i više.

Policijska uprava Zvornik apeluje navozače motornih vozila da poštuju zakonske odredbe, prilagođavaju vožnju uslovima na kolovozu, da ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola  i tako zaštite sebe, ali i druge učesnikeu saobraćaju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,