Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

SIPA uhapsila Damira Hadžića i Kasima Zuluma!

Damir Hadžić se sumnjiči za krivično djelo zloupotrebu položaja i ovlaštenja dok je Kasim Zulum osumnjičen za krivično djelo zloupotreba procjene, potvrdila je za AA glasnogornica Tužičaštva KS Azra Bavčić.

U okviru akcije “Blok” pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) danas su lišili slobode Damira Hadžića, bivšeg načelnika Općine Novi Grad i bivšeg ministra u Vijeću ministara BiH, i sudskog vještaka građevinske struke Kasima Zuluma, javlja Anadolu Agency (AA).

Damir Hadžić se sumnjiči za krivično djelo zloupotrebu položaja i ovlaštenja dok je Kasim Zulum osumnjičen za krivično djelo zloupotreba procjene, potvrdila je za AA glasnogornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Kako je kazala, Damir Hadžić se tereti da je iz općinskog budžeta nezakonito omogućio isplatu od preko milion konvertibilnih maraka osumnjičenom Esedu Radeljašu, dok je Kasim Zulum zloupotrijebio ovlasti vještaka koji je izvršio procjenu zemljišta koje pripada Radeljašu.

Iz sarajevskog Tužilaštva su također naveli da su pretresi u toku, te da će više informacija biti saopćeno tokom dana.

Bivšem zastupniku u Skupštini Kantona Sarajevo Esadu Radeljašu 2006. godine je dodijeljeno općinsko zemljište u Nedžarićima za koje je platio naknadu od 44.404 KM. Zakon o građevinskom zemljištu FBiH navodi da se fizičkom licu ne može bez javnog poziva dodijeliti državno zemljište. Saglasnost da se Radeljašu dodijeli zemljište bez javnog poziva dao je i pravobranilac.

Radeljašu je pravo na zemljište oduzeto 2010. godine zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat. Kada mu je oduzeto pravo na raspolaganje zemljištem, on je od Općine zatražio odštetu. Nakon vještačenja vrijednosti zemljišta donesen je nalog da se Radeljašu isplati 1,03 miliona KM, odnosno 23 puta više nego što je platio.

Nalog za isplatu odštete Radeljašu potpisan je početkom 2010. godine, a potpisao ga je upravo Hadžić. Radeljaš je u to vrijeme bio općinski vijećnik u Novom Gradu.

Esed Radeljaš, Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević uhapšeni su u okviru iste akcije 9. novembra ove godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,