Ponedjeljak, 23. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sarajevo: Neposredno nakon kastracije četiri ulična psa bacili u rijeku (FOTO)

Još jedan vid frapantne okrutnosti nad životinjama desio se na lokalitetu mjesta Kijevo, općina Trnovo sinoć u kasnim večernjim satima. Neposredno nakon sterilizacije/kastracije četiri psa su bačena u kanjon rijeke Željeznice. Aktivisti za prava životinja i građani su obavijestili policiju, kao i Gorsku službu spašavanja Sarajevo, čiji su pripadnici iz izuzetno nepristupačnog terena kanjona rijeke Željeznice izvukli četiri psa, piše Tačno.net.

Nakon akcije spašavanja utvrđeno je da su četiri spašena psa neposredno prije barbarskog čina bacanja u kanjon, sterilisani/kastrirani, kao i da sva četiri psa imaju bijele ušne markice. Također, jedan od spašenih pasa je psić star oko četiri mjeseca, koji također ima rez od operativnog zahvata. Psi mlađi od šest mjeseci se ne mogu i ne smiju sterilisati/kastrirati.

Četiri spašena psa su smještena na sigurnu lokaciju gdje im je pružena neophodna pomoć s obzirom da su bili u teškom stanju.

Ovaj slučaj nije samo primjer barbarskog odnosa prema napuštenim psima u BiH, nego predstavlja i najgrublji vid kršenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, Zakona o veterinarstvu BiH, kao i Krivičnog zakona Federacije BiH i Krivičnog zakona Republike Srpske. Shodno tome će se tražiti od organa gonjenja da se identifikuju, procesuiraju i sankcionišu lica koja su bacila pse u kanjon rijeke Željeznice, kao i identitet veterinara koji je izvršio operaciju na štencu, čime su navedena lica, kao i eventualni potstrekači, nalogodavci i supočinitelji izvršili krivično djelu mučenje i ubijanje životinja.

Ekipi Gorske službe spašavanja Sarajevo sve zahvale na herojskom i nesebičnom spašavanju četiri psa koja bez njihove požrtvovanosti i profesionalnosti ne bi bili spašena.Također, hvala građanima i aktivistima za prava životinja koji su locirali izmučene pse i omogućili njihov smještaj.

Album sa fotografijama akcije spašavana pogledajte OVDJE. (Tacno.net/Piše: Dalida Kozlić dipl. iur.)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje