Srijeda, 20. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Određen pritvor za Mustafu Hasanbašića koji je pucao na dobojsku policiju

Banjalučki Okružni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Mustafu Hasanbašića iz Tešnja, osumnjičenog za pokušaj ubistva policajaca u Doboju.

Mjere pritvora trajaće do 10. aprila, računajući dan hapšenja Hasanbašića, koji je osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom prinuda i neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, rečeno je Srni u Sudu.

Pritvor je Hasanbašiću određen zbog bojazni od bjekstva, zbog osnovane bojazni da će uništiti, sakriti, izmjeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i zbog bojazni da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke.

Mjere pritvora za osumnjičenog određene su i zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, kao i zbog toga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina ili teža.

Pritvor je određen i zbog toga što bi puštanje na slobodu Hasanbašića rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda i uznemirenosti javnosti.

Pripadnici Policijske uprave Doboj u petak, 9. marta, u mjestu Miljkovac kod Doboja primijetili su automobil u kome su se nalazili Hasanbašić i Benjamin Ćosović iz Tešnja. Prepoznali su Hasanbašića za kojim je raspisana potjernica nakon čega su nastojali da ih uhapse.

Hasanbašić i Ćosović odmah su iz pištolja zapucali na dvojicu dobojskih policajaca nakon čega su ih i fizički napali. Hasanbašić je uspio da pobjegne dok je Ćosović savladan i uhapšen, te sproveden u dobojsku bolnicu gdje mu je ukazana ljekarska pomoć.

Prilikom bjekstva Hasanbašić je od oteo taksi vozilo i uspio da izbjegne policijsku zasjedu na mostu preko rijeke Bosne i pobjegao ka Maglaju gdje je i uhapšen u subotu, 10. marta, oko 16.15 sati u mjestu Jablanica.

Nakon što su ga uhapsili pripadnici policije Zeničko-dobojskog kantona, on je u subotu tokom noći predat u Javno tužilaštvo u Banjoj Luci, koje je predložilo mjere pritvora, a Okružni sud usvojio je prijedlog. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje