Utorak, 19. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mostar: Prijeteći ubistvom silovao je, odnio krvav čaršaf porodici i oženio je, a potom je zlostavljanje nastavljeno

Rom Mevludin Osmanović (19) iz Tuzle, s adresom na sarajevskoj Ilidži, prvi je prijavljen Kantonalnom tužiteljstvu u Mostaru zbog trgovine ljudima.

Za to kazneno djelo, koje je ranije bilo u nadležnosti državnog Tužiteljstva, zaprijećena je kazna zatvora od najmanje pet godina.

Njemu je ove sedmice određen jednomjesečni pritvor u KPZ-u Mostar, a iz Odjela krim-policije MUP-a HNK-a spočitava mu se da je još 18. maja svoju godinu mlađu sunarodnjakinju A. H., također nastanjenu na Ilidži, nasilno odveo u Mostar, i to dok je ona, kako se navodi, kod rodbine u čapljinskim Čelebićima, piše Večernji list BiH.

Naime, dok je išla u trgovinu, Mevludin ju je uhvatio za ruku, ugurao u vozilo i prijeteći ubistvom odvezao do tetkinog stana u mostarskom Južnom logoru pa prisilio na seksualni odnos.

Nakon toga je bijelu plahtu s tragovima krvi pokazao njezinoj porodici, a to je bio i povod za tradicionalnu romsku ženidbu. Ali, umjesto sretnog braka, uslijedile su nove prijetnje ubistvom njoj i porodici te prisiljavanje na ropske odnose, a što je uključivalo konstantno seksualno i fizičko zlostavljanje, što je imalo za posljedicu i jedan pobačaj, te tjeranje na prosjačenje na području Hadžića, Pazarića i Konjica, i to pod stalnim nadzorom njegove majke.

Žrtva spominje da su je zlostavljali i ostali članovi mladoženjine porodice, sve dok se 13. oktobra, nakon još jednog premlaćivanja, nije obratila za pomoć mještanima čapljinskog Bobanovog Sela.

“Sudeći po njezinim ozbiljnim optužbama, agonija je trajala pet mjeseci, nakon čega je žrtva trgovine ljudima smještena u sigurnu kuću”, navode iz policije, koja je čitav slučaj i dokumetirala. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,