Utorak, 20. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Usvojena inicijativa Aktiva direktora osnovnih škola u Tuzli: Vijećnici traže bolje uslove za učenike

Na posljednjoj sjednici vijećnici Gradskog vijeća Tuzla usvojili su inicijativu Aktiva direktora osnovnih škola u Tuzli i donijeli više zaključaka.

1.Gradsko vijeće Tuzla, preporučuje da se razmotre zakonske i faktičke mogućnosti, da se prilikom izrade rebalansa Budžeta Grada Tuzla planiraju sredstva za JKP “Komunalac” Tuzla, JKP “Saobraćaj i komunikacije”, JKP “Centralno grijanje” Tuzla i JKP “Vodovod i kanalizacija” planiraju sredstva, na ime pomoći ovim preduzećima za rješavanje nužnih komunalnih pitanja oko osnovnih škola.

2.Pozivamo Vladu TK i Skupštinu TK, da u konsultaciji sa jedinicama lokalne samouprave sa područja Tuzlanskog kantona, sagleda mogućnosti, da se u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o principima lokalne samouprave, osnovno obrazovanje i sredstva za finansiranje istih vrati lokalnim zajednicama.

3.Pohvaljuju se aktivnosti Policijske uprave Tuzla u vezi sa bezbjednošću na lokacijama oko osnovnih i srednjih škola, ali se traži da i u budućnosti pripadnici policije budu na usluzi đacima.

4.Gradsko vijeće Tuzla, smatra da se oko škola treba voditi računa o farbanju pješačkih prijelaza.

5.Gradsko vijeće Tuzla, traži da se obezbijedi sigurnost djece u blizini škola, na način da se po mogućnosti se postavi ili pješački prijelaz ili ležeći policajac.

6.Traži se od Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, da prikupi potrebe osnovnih škola, kada je u pitanju održavanje komunalne infrastrukture i eventualno druga pitanja, koja im predstavljaju poteškoću, kako bi se informacije objedinile i dostavile Gradskom vijeću Tuzla .

7.Preporučuje se Gradonačelniku Grada Tuzla, da organizira sastanak sa Aktivom direktora osnovnih škola, sa ciljem realizacije ove inicijative, nakon čega bi se nadležnim službama i preduzećima dostavilo odgovarajuće uputstvo o načinu realizacije ovih zaključaka.

8.Traži se od Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, da što prije po mogućnosti u roku od 60 (šezdeset) dana stupi u kontakt sa Aktivom direktora, kako bi se krenulo u realizaciju ovih zaključaka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje