Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ulica u centru Tuzle kojoj ne važi Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja (FOTO)

Ukoliko želite parkirati svoje vozilo na način nezamisliv normalnom ljudskom umu, posjetite ulicu Dr. Milana Jovanovića u centru Tuzle.

Ova stara gradska ulica je mnogima poznatija kao sporedna ulica koja se proteže duž zatvorskog zida, te povezuje ulice Mirze Delibašića i Klostersku.

U noćnim satima, ulica je pusta i tiha, pomalo sablasna ako šetate i posmatrate rešetke na zatvorskim prozorima. Tokom dana, ulica oživi. Mnogi učenici idu na nastavu u Katolički Školski Centar i OŠ Centar upravo ovom ulicom. Nažalost, u toku dana ova ulica se pretvara i u jedinstveno mjesto u Tuzli, u svojevrsnu atrakciju za vozače – u ulicu u kojoj ne važi Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja (ZOBS).

U ovoj ulici je dozvoljeno sve – parkiranje na trotoar, parkiranje ispred ulaza u garaže, dvorišta, zgrade i kuće, parkiranje na zelene površine itd. Zapravo, sve što možete (ili ne možete) zamisliti, ovdje je dozvoljeno.

Ukoliko vam to nije dovoljno, usput možete prijetiti građanima čije ulaze i imovinu blokirate svojim vozilom, bez ikakvih posljedica; ne tražite dalje – ulica Dr. Milana Jovanovića u Tuzli vam nudi sve na jednom mjestu! Ili još bolje; ako imate sreću da stanujete, ili barem posjedujete garažu u ovoj ulici, zabavi nikad kraja. Ova mala ulica je istinska tuzlanska turistička atrakcija kroz koju, nažalost, zbog vozila parkiranih s obje strane, ne može proći turistički voz, a ni vozilo hitne pomoći ili vatrogasaca.

Vjerovatno se pitate kako je ovo moguće, obzirom da je Policijska stanica Centar MUP-a TK od ove ulice udaljena pedesetak metara, a dvorište zatvora se proteže duž ove ulice? Stanari ove ulice se ne pitaju, već vrlo dobro znaju da je upravo prisustvo MUP-a i zatvora uzrok bezakonja i iživljavanja vlasnika parkiranih vozila. Većina vozila sa priloženih fotografija su privatna vozila uposlenika MUP-a TK i zatvora, a manjim dijelom i građana koji slijede primjer “uzornog” ponašanja organa vlasti.

Stoga molim medije da kod organa nadležnih za sprovođenje zakona pokušaju dobiti odgovor na slijedeća pitanja, u interesu informisanja građana:

Da li odredbe ZOBS-a zaista ne važe i ne primjenjuju se u Ulici Dr. Milana Jovanovića u Tuzli, pa da svi navalimo tamo parkirati?

Da li odredbe ZOBS-a ne važe i ne primjenjuju se samo za uposlenike MUP-a i zatvora?

Da li postoji još neki zakon koji se ne odnosi na djelatnike MUP-a i zatvora?

Da li postoji još ovakvih lokacija na kojima je upitna jurisdikcija, i ako postoje, možemo li objaviti nazive i tih ulica, pa da ih svi građani mogu koristiti kako žele? Za parking, ponoćne trke, ili neke kreativnije i unosnije kriminalne djelatnosti?

Ako se banalan zakon poput ZOBS-a ne sprovodi na udaljenosti od 50 metara od najveće policijske stanice u ovom dijelu države, šta možemo očekivati na većim udaljenostima, recimo na 500 metara, ili čak kilometar? Kanibalizam? Divlji zapad? Ponašanje i život u maniri Krapinskog čovjeka?

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje