Nedjelja, 27. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

UKC Tuzla: Zbog poledice znatno povećan broj pacijenata (VIDEO)

Svake godine u zimskom periodu Klinika za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla zbrine veliki broj građana, uglavnom starije životne dobi, zbog padova i lomova udova, najčešće ruku ili nogu, čiji je glavni uzok najčešće poledica.

Nakon što je snježni prekrivač zabijelio naš grad, od početka 2017. godine pa do danas, u prijemnom odjeljenju Otopetsko traumatološke klinike UKC-a Tuzla, pregledano je 426 pacijenata, a od toga 62 pacijenta zadobila su određenu vrstu preloma.

Uzmemo li u obzir da je prošlo tek 10-ak dana januara, to nam govori da je znatno većem broju pacijenata pružena ljekarska pomoć nego inače.

”Osnovni uzrok povećanog broja pacijenata u prijemnom odjeljenju Otopetsko traumatološke klinike UKC-a Tuzla je poledica. Moram izdvojiti i reći da je od tih 426 pacijenata, 62 pacijenta su u našu kliniku došli sa prelomima, koji su iziskivali naš hitan tretman, da li u smislu manuelne repozicije – ručnog namještanja polomljenih koštanih ulomaka, ili hospitalizacije pacijenata.

Ovom prilikom bih apelovao, pogotovo na starije osobe, da se što manje kreću, jer vjerujte odjeljenje nam je puno.

Hospitalizirani pacijenti su uglavnom stariji ljudi sa prelomima donjih ekstremiteta, a većinom su to prelomi zgloba kuka” – kazao je za Tuzlanski.ba dr. Alen Kamerić, načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC-a Tuzla.

Kako bi se u narednom periodu to spriječilo ili bar umanjilo, starijim osobama i hroničnim bolesnicima preporučuje se da bez neke prijeke potrebe tokom ovih hladnih dana, sa izrazito niskim temperaturama i poledicom na cesti, ne izlaze iz kuća i stanova.

Osim što je poledica opasna za osobe starije životne dobi, nije bezazlena niti za najmlađe.

Sniježne radosti u kojima djeca najviše uživaju skrivaju i mnoge zamke, a roditelji trebaju biti itekako svjesni opasnosti koje vrebaju njihovu djecu u zimskoj idili, pa nisu rijetki slučajevi kada i obično sankanje zna da završi fatalno.

Ovim putem apelujemo i na roditelje, pogotovo one sa mlađom djecom, da budu oprezni kada su u pitanju mjesta na kojima se mališani sankaju i uživaju na snijegu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje