Nedjelja, 23. Septembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Tuzli održan Dan novih tehnologija – Novi koncepti u auto industriji (VIDEO)

Forum “Dan novih tehnologija – Novi koncepti u auto industriji” održan je danas u Tuzli u organizaciji Kantonalne privredne komore i agencije Coloseum. Ovom prilikom predstavljeni su električni automobili i fosilno gorivo.

Na forumu je rečeno da iako u brojnim segmentima bh. društvo stagnira, firme koje se bave proizvodnjom dijelova za automolisku industriju ostvaruju značajan profit te da je broj zaposlenih i obim poslova u stalnom porastu. Predstavljene su prednosti električnih automobila, kojih još nema na bh. tržištu.

Voditeljica prodaje firme “Guma M” Jelena Babić istakla je da je “renault zoe” najprodavanije električno vozilo u Evropi.

,,Komercijalizacija električnih vozila u BiH od Renaulta još nije nastupila, a najbliže nama došlo je do Hrvatske”, naglasila je Babić te kao razlog tome navela infrastrukturu koju BiH nema.

Kompanija “Junuzović Kopex” predstavila je prirodni gas, za koji je rečeno da je energent 21 stoljeća, te da je idealno fosilno gorivo.

Glasnogovornica ove firme Dinka Junuzović izrazila je zadovoljstvo što široj publici može predstaviti vozila koja se mogu puniti na njihovoj punionici na “cng” plin.

,,Došlo je vrijeme da i industrijske potrošače informiramo da uz minimalne troškove prelaska na upotrebu ‘cng’ plina mogu ostvariti velike uštede, ali i uticati na zaštitu naše okoline”, naglasila je Junuzović.

O prvom električnom automobilu i punionici Elektroprivrede BiH u Sarajevu govorili su predstavnici ove kompanije, a riječi je bilo i o autoindustriji u BiH iz perspektive proizvođača. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje