Četvrtak, 21. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Udruženje građana “Kreka” organizuje 38. susrete Krečana

Dana, 10. decembra 2016. godine Udruženje građana „Kreka“ organizuje 38. susrete Krečana. Riječ je o tradiciji okupljanja bivših i sadašnjih stanovnika starog radničkog naselja, koji kroz zabavu i druženje oživljavaju uspomene na nekadašnji život u ovom dijelu Tuzle.

Susreti Krečana održavaju se u kontinuitetu od 1979. godine, i svake druge subote u decembru. Osnovni cilj susreta je njegovanje običaja i tradicije Kreke, u kojoj je u doba industrijalizacije Tuzle, u raznim periodima živjelo 27 nacija, zbog čega je Kreka i dobila nadimak „Evropa u malom“.

Tradicionalni susreti upravo dokazuju da se bogatstvo ovih prostora ogleda u različitosti kultura, vjera i nacija, jer se i danas poštuje načelo zajedništva svih naroda i narodnosti, sublimira suživot svih vjera i ideologija, te afirmiše život i poštovanje čovjeka.

Program manifestacije počinje polaganjem vijenaca i odavanjem počasti žrtvama na Kapiji. Krečani se okupljaju u dvorištu nekadašnjeg Doma DTV „Partizan“ (simbola sporta i multikulture ovog prostora). Potom se polažu vijenaci na spomenike žrtvama u Narodnooslobodilačkom ratu od 1941-1945.god. i u Odbrambenom ratu od 1992-1995.godine.

Poslije zajedničkog, simboličkog fotografisanja, zabavni dio druženje odvija u dva termina – u restoranu „Ječmište“ kod Tome uz vokalnog solistu Ibrahima Čajić-Klipija, a u večernjim satima nastavlja se poznatom „Krečanskom feštom“ u Kristalnoj dvorani hotela „Tuzla“, uz vokalnog solistu Ekrema Hadžića – Sosu.

PROGRAM MANIFESTACIJE:

10.00 Polaganje vijenaca na Kapiji
11.00 Okupljanje Krečana na prostoru DTV “Partizan“ u Kreki
Polaganje vijenaca na spomenik žrtvama fašizma u dva posljednja rata u Kreki
11.30 Tradicionalno zajedničko fotografisanje na igralištu DTV “Partizan“
12.00 Matine u restoranu „Ječmište“ kod Tome u Miladijama
19.00 Zabavni dio susreta u „Kristalnoj dvorani“ Hotela „Tuzla“

Pozivamo sve Krečane i prijatelje da nam se prudruže i zajedno sa nama probude najljepše uspomene.
Ulaznice za svečanu manifestaciju mogu se preuzeti u subotu i nedjelju (3. i 4. decembra 2016. godine) u periodu od 10-14 h, u prostorijama Udruženja građana „KREKA“ (Bosanski kulturni centar II sprat).

Organizacioni odbor 38. Susreta Krečana

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje