Četvrtak, 18. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Talentovani Hazim Dedić iz Tuzle airbrush tehnikom crta nevjerovatno realistične portrete (FOTO/VIDEO)

Popularno

Dvadestdvogodišnji student kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Hazim Dedić iz Tuzle „Airbrush“ tehnikom crta nevjerovatno realistične portrete kojima oduševljava mnoge.

Svoj talenat za crtanje otkrio je veoma rano, još u osnovnoj školi. Svoje prve portrete počeo je crtati još u petom razredu. Tada je već odlučio da se upiše u srednju školu za smjer likovnog tehničara u Građevinskoj školi Tuzla.

„Talenat za crtanje mogu kazati da sam jednim dijelom naslijedio od amidže koji je jedini u mojoj porodici imao talenat za crtanje. Tokom srednjoškolskog obrazovanja sve sam više izučavao tehniku crtanja portreta. Nekada mi se znalo desiti da ne nacrtam ni jedan portret skoro godinu dana i onda mi dođe inspiracija i naslikam portret bolje nego ikada. “ – priča za Tuzlanski.ba Hazim Dedić i dodaje:

„Logičan slijed je nakon svega bio da upišem Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Iako su mi svi govorili da će biti teško upisati, na prijemni ispit sam izašao bez većih priprema. Od pet studenata, koliko su primali, ja sam bio treći”.

Do sada je ovaj mladi umjetnik nacrtao negdje blizu 400 portreta, a sve je počelo kada ga je blizak prijatelj zamolio da naslika portret za njega. Taj portret je izazvao oduševljenje mnogih, što je Hazimu dalo dodatni motiv da se nastavi baviti i usavršavati u ovom poslu.

Na pitanje koliko treba vremena da bi se izradio jedan portret Hazim nam je kazao: „Uglavnom sve zavisi od detalja ali ako mi baš legne slika ili da je ja sam odaberem mogu naslikati za tri do četri dana. Na primjer portret najpoznatijeg bh. hip hop muzičara Adnana Hamidovića Frenkiea radio sam oko 5 dana. Uglavnom sve zavisi, između ostalog, i od mog raspoloženja.“

Prvi susret sa „Airbrush“ tehnikom (zračni kist) imao je kada je od druga iz srednje škole posudio opremu kako bi se oprobao u ovoj tehnici.

„Oduševilo me to što „Airbrush“ tehnikom možeš osjenčiti crtež u trenutku dok mi je sa olovkom za isti efekat potrebno mnogo više vremena. Onda sam odlučio nabaviti opremu i posvetiti se više crtanju uz pomoć šprice i kompresora.“

  • Prvi zadatak bio mu je da oslika jedan džip što je bila posebno teška i kompleksna misija.

    „U photoshopu sam odradio skice i posalo ih vlasniku džipa koji je dao zeleno svjetlo da se krene u realizaciju projekta. Cijeli proces je trajao oko 15-tak dana, a na kraju smo obojica bili više nego zadovoljni. Moram ovdje da istaknem da je oslikavanje vozila ovom tehnikom jako skupo i samo iz tog razloga nisam imao više narudžbi“, naglašava Hazim.

  • Naredni korak ovog talentovanog umjetnika bio je crtanje velikih slika u boji. Za sada mu i to super odlično ide. Cilj Hazima Dedića u budućnosti je, da prije svega uspješno završi fakultet, i zaposli se kao nastavnik likovnog u nekoj školi. U međuvremenu u planu ima i samostalnu izložbu svojih radova.

    Obzirom da se bliže praznici portret vaše drage osobe može biti orginalan poklon koji nikoga neće ostati ravnodušnim. Svi zainteresirani Hazimu se mogu javiti putem Facebooka ili na broj 062 231 227, a možete ga pratiti i na instagramu. (A.K. | Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,