Subota, 23. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sazlija Šaban u proširenom sastavu: Društvo mu pravila petogodišnja unuka Maja (FOTO)

Na ulicama Tuzle sve je češća pojava uličnih svirača koji nastoje svojim muzičkim instrumentima, talentom i melodijama uveseliti prolaznike ali i zaraditi neku marku. Tako u strogom centru grada imamo priliku da skoro svakodnevno čujemo zvuke tradicionalnog saza, gitare, harmonike…

  • U tradicionalnoj nošnji šezdesettrogodišnji sazlija Šaban Karajić iz Lukavca skoro svakodnevno zabavlja građane Tuzle izvornim melodijama na svom sazu. Pored Tuzle Šabana dobro poznaju i u Mostaru gdje je uvijek dobro došao i rado viđen. Kako je rekao za naš portal sazlija Šaban on želi da sačuva ovu tradiciju od zaborava i prenese je na mlađe generacije.

  • Tako je danas “nastupio” u proširenom sastavu, a društvo mu je pravila simpatična petogodišnja unuka Maja također obučena u tradicionalnu nošnju za koju je Šaban specijalno izdradio mali saz.

    Šaban od svoje 12-godine počeo da se bavi izradom šargija i sazova, ovo umijeće je naslijedio od svog oca i starije braće. „Za izdradu obične šargije potebno je oko deset dana, a dobar saz da se napravi treba četiri mjeseca i on košta oko 1.500 KM“ – kaže sazlija Šaban..

    Na naše pitanje može li se živjeti od sviranja i pravljenja saza Šaban je kazao: „Danas je teško prodati jedan saz, jer onaj ko bi imao želju da kupi nema novaca. Mene nije sramota da zabavljam prolaznike i tako za nenu i sebe dodatno zaradim koji dinar da preživimo. Moja penzija je 320 KM dok platim sve račune ne ostane mi ni za hljeba da kupim“ priča nam Šaban Karajić iz Lukavca. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,