Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Redukcija aerozagađenja: Kompanija ZADA Pharmaceuticals donirala 250 sadnica tuja školama u Tuzli i Lukavcu (FOTO)

Preuzmite sliku

ZADA Pharmaceuticals kao društveno odgovorna i ekološki osviještena domaća kompanija, odlučila je učiniti mali korak povodom sve prisutnijeg aerozagađenja, posebice u gradovima Tuzla i Lukavac. Iako je mali korak, veoma je važan i bitan u podsticanju i drugih na djelovanje.

“Svi smo svjesni zagađenosti zraka, štetnih efekata na ljude i bolesti koje su povezane sa aerozagađenjem (kao što su astma, hronični i akutni bronhitis, akutna respiratorna infekcija..).
Godišnje oko 2 miliona ljudi prerano umre od posljedica aerozagađenja širom svijeta. S tim u vezi farmaceutska kompanija ZADA Pharmaceuticals osjeća potrebu da na svaki mogući način skrene pažnju na ekološki problem aerozagađenja u Tuzli i Lukavcu. Tim povodom odlučili smo donirati 250 sadnica, za preko 30 škola u Tuzli i Lukavcu” – kazao je Selen Balić, direktor marketinga kompanije ZADA Pharmaceuticals.

Danas su predstavnici kompanije ZADA Pharmaceuticals posjetili OŠ “Jala” u Tuzli kojoj su uručili 15 sadnica tuja-čempresa koje su odmah zasađene u dvorište ove škole.

“Za OŠ “Jala” veoma je značajna ova donacija obzirom da smo sadnicama obogatili školsko dvorište. Osim toga ZADA je našoj školi donirala i podne pločice za jednu učionicu i time su pokazali da se radi o društveno odgovornoj kompaniji koja je prepoznala da je možda jedino pravo ulaganje u obrazovanje, odnosno mlade.” – kazao je direktor OŠ “Jala” Nedžad Tanović.

Donacija sadnica-tuja OŠ “Jala” posebno je obradovala članove eko-sekcije ove škole koji već duže vremena rade na projektu uspostavljanja zelene barijere koja će predstavljati zaštitu od zagađenja zraka, buke i prašine obzirom da se ova škola nalazi tik uz južnu magistralu.

Predstavnica kompanije ZADA Pharmaceuticals, Lejla Hasanović u izjavi za medije je kazala kako su svi predstavnici škola u Tuzli i Lukavcu pozitivno pozdravili akciju donacije sadnica za školska dvoršita s ciljem redukcije aerozagađenja. Kako je istakla svi smo najosjetljiviji i najranjiviji kad su u pitanju djeca, pa smo ovim putem upravo taj dio populacije željeli obuhvatiti našim projektom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje