Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Radnik Mehmed Terzić: Dok oni jedu janje, šta ćemo moja djeca i ja?

Preuzmite sliku

Mehmed Terzić iz Tuzle ima mnogo razloga da protestuje, a nijedan da slavi Međunarodni praznik rada. Više od 30 godina rada u tuzlanskom TTU-u, od toga polovina staža mu je uvezano, a platu nije dobio dvije godine. 

“Kako ću čekati prvi maj? Oni će janjadi jesti, a šta ću ja? Ako budem imao malo krompira u rerni ću ispeći. Žao mi je moje djece”, ispričao je Terzić.

U Federaciji BiH od 487 hiljada zaposlenih, za 454 hiljade se redovno uplaćuju doprinosi. Mehmed Terzić samo je jedan od 33 hiljade radnika za koje poslodavci ne plaćaju obaveze prema državi.

Ipak, prvomajski praznik tradicionalno u Bosni i Hercegovini bude bogato proslavljen na izletištima širom zemlje. Protesna okupljanja, za razliku od razvijenog Zapada, su rijetka ili ih nema. Ove godine, centralno sindikalno okupljanje najavljeno je u Zenici.

“Pozvali smo sve zaposlene, članove sindikata. Očekujemo dolazak i penzionera. I očekujem ubuduće da nam se i oni pridruže u borbi za radnička prava”, rekao je Saudin Sivro iz SSS BIH.

Osim brojnih zaposlenih koji ne uživaju u plodovima svog rada, u našoj zemlji mnogo je i onih koji nemaju priliku da zarade. Ocjena Evropske komisije je da je stopa nezaposlenosti i dalje alarmantna, ali da je zabilježen blagi pad nezaposelnosti za 1,5 posto. Razlog je lanjsko povećanje industrijske proizvodnje za 3,2 posto. Međutim, već početkom ove godine industrijska proizvodnja vrtoglavo pada, u januaru 3,3 posto, a u februaru više od 6 posto, javlja N1.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,