Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prvomajski protesti sutra u Tuzli: BiH postaje zemlja staraca, nije vrijeme za slavlje

Preuzmite sliku

U organizaciji Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona sutra će u Tuzli biti upriličen prvomajski radnički uranak, odnosno mirni radnički protesti ispred zgrade Soda so, bivšeg sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona.

Predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona Sakib Kopić za portal Tuzlanski.ba je rekao da nije vrijeme za slavlje, nego za proteste, s obzirom da je stanje u državi sve lošije.

“Najmlađi, najbolji i najstručniji ljudi nam odlaze iz ove zemlje. Ovo postaje zemlja staraca i nije vrijeme za slavlje. Za sve učesnike je pripremljen radnički grah, pa ko voli neka izvoli”, rekao je Kopić.

Odlazak pred trenutno sjedište Kantonalne vlade nije planiran, s obzirom da je sutra neradni dan.

S druge strane, Savez samostalnih sindikata na Praznik rada neće održati proteste. Iako je Predsjedništvo Saveza ponudilo proteste kao jednu od opcija, većina sindikata pod njihovim okriljem umjesto bunta odlučila se za opciju dijeljenja letaka i anketiranja radne snage o njihovom radnopravnom statusu.

“Došlo je do raskola u Savezu samostalnih sindikata. Taj sindikat je izdao radničku klasu, došlo je do sukoba među članstvom. Oni sada nisu u stanju da organiziraju proteste. Inače i februarski događaji 2014. godine su krenuli iz Tuzle. Tuzla je uvijek bila buntovna i sve je kretalo iz nje”, dodao je Kopić.

Prvomajski radnički uranak, odnosno mirni radnički protesti planirani su sutra za deset sati. (A.K. | Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje